Cena plynu pre európsky trh klesla, je najnižšia od júna. Nadol ju tlačí teplejšie počasie

TA3 ČTK
27.12.2022 13:07

Cena plynu pre európsky trh v utorok pokračovala v poklese a dopoludnia prechodne zostúpila až na 80 eur za megawatthodinu (MWh), teda najnižšie od júna. Nadol ju tlačí príchod teplejšieho počasia a s ním slabšia spotreba aj väčší prísun energií z veterných elektrární, uviedla s odkazom na Spolkovú sieťovú agentúru (BNetzA) agentúra DPA.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v januári vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku vykazovala okolo 11:30 SEČ pokles o zhruba 1,1 percenta na 82 eur za MWh.

Klesajúcu tendenciu má cena plynu od polovice decembra. V tomto období klesla cena na trhu TTF zhruba o 50 eur. Na rekordné maximum 345 eur sa vyšplhala v lete. Prudký nárast vtedy vyvolalo zastavenie dodávok plynu z Ruska.

Hlavným dôvodom poklesu ceny sú teraz mierne teploty, ktoré udržujú spotrebu pomerne nízku. Cez vianočné sviatky boli teploty výrazne vyššie ako v polovici mesiaca, kedy napríklad v strednej Európe panoval tuhý mráz. Aj napriek nedávnemu poklesu je cena európskeho plynu ale stále na pomerne vysokej úrovni. V roku 2020 boli ceny na trhu TTF pod hranicou 20 eur za MWh.

Krajiny Európskej únie minulý štvrtok formálne schválili parametre núdzového obmedzenia cien plynu, na ktorom sa ministri energetiky zhodli pod vedením českého predsedníctva. Obmedzenie bude únia na všetkých svojich plynových burzách uplatňovať od 15. februára, ak cena plynu na trhu TTF prekročí 180 eur za MWh. Zároveň bude musieť byť najmenej o 35 eur vyšší ako globálny priemer cien LNG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok