Klientom skrachovanej kryptomenovej burzy FTX došla trpezlivosť, podali hromadnú žalobu

TA3 ČTK
28.12.2022 08:46

Klienti skrachovanej kryptomenovej burzy FTX podali hromadnú žalobu na túto firmu aj jej bývalých vedúcich pracovníkov, vrátane zakladateľa Samuela Bankmana-Frieda. Dožadujú sa súdneho vyhlásenia, že digitálne aktíva spoločnosti patria klientom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Klientom skrachovanej kryptomenovej burzy FTX došla trpezlivosť, podali hromadnú žalobu
TASR/AP

Žaloba je ďalším právnym pokusom o uplatnenie nároku na klesajúci objem aktív burzy FTX, ktorá už vedie spory s likvidátormi na Bahamách a v karibskom ostrovnom štáte Antigua. 

Klienti podniku by podľa žaloby mali mať prednostné právo na kompenzácie, pretože firma umožnila spreneveru aktív z ich účtov. Žaloba chce reprezentovať viac ako milión klientov FTX v Spojených štátoch aj ďalších krajinách.

Burza FTX minulý mesiac vyhlásila bankrot. Americké úrady tvrdia, že jej bývalý šéf Bankman-Fried tajne prevádzal peniaze klientov do svojej spoločnosti Alameda Research a používal ich k nezverejneným rizikovým investíciám, okázalým nákupom nehnuteľností a veľkým politickým darom. Bankman-Fried pripustil, že pri konaní pochybil a že nedokázal pádu FTX zabrániť. Odmietol ale, že chcel niekoho podviesť.

Sudca v New Yorku minulý týždeň súhlasil s prepustením Bankmana-Frieda z väzby na kauciu 250 miliónov dolárov. Bankman-Fried bol do USA prepravený z Bahamských ostrovov, kde bol tento mesiac zatknutý. Musí sa vzdať svojho cestovného pasu a zotrvať v domácom väzení v dome svojej matky v Kalifornii, a to až do 3. januára, kedy bude súdny proces s ním pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok