Sudca v USA prepustil zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na kauciu, pred súd sa postaví v januári

ta3 čtk
22.12.2022 20:41

Sudca v New Yorku vo štvrtok súhlasil s prepustením zakladateľa skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z väzby na kauciu vo výške 250 miliónov dolárov zloženú v dlhopisoch, píše agentúra AP.

Sudca v USA prepustil zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na kauciu, pred súd sa postaví v januári
TASR/AP

Žalobcovia tridsaťročného podnikateľa vinia z "podvodu impozantných rozmerov", ktorý podľa nich spočíval vo vykradnutí miliárd dolárov z vkladov zákazníkov k nezverejneným rizikovým investíciám prostredníctvom hedžového fondu Alameda Research.

Bankman-Fried, ktorý bol vo štvrtok prepravený do USA z Bahamských ostrovov, kde bol minulý týždeň zatknutý, sa musí vzdať svojho pasu a zotrvať v domácom väzení v dome svojej matky v Kalifornii, a to až do 3. januára, kedy bude súdny proces s ním pokračovať. Obžalovaný, ktorý je inak známy nosením ležérneho oblečenia, vo štvrtok na súde sedel medzi svojimi advokátmi v obleku a kravate.

Zatiaľ čo bol Bankman-Fried v lietadle, priznali sa vo štvrtok dvaja jeho kľúčoví spolupracovníci k trestným činom súvisiacim s krachom FTX. Carolyn Ellisonová pôsobila ako generálna riaditeľka Alameda Research a Gary Wang spoluzaložil FTX, kde pracoval ako technologický riaditeľ. Podľa súdu sa priznali k podielu na "podvode, ktorý prispel ku kolapsu burzy". Obaja podľa AP podpísali dohodu o spolupráci s obžalobou a priznali sa k podvodom s cennými papiermi a komoditnými podvodmi výmenou za zmiernenie trestu.

Bankman-Fried odmieta obvinenia z podvodu. Uznal však, že pri riadení FTX pochybil a pádu burzy minulý mesiac nedokázal zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok