Ukrajina by chcela vo februári usporiadať mierový summit na pôde OSN, uviedol Kuleba

ta3 čtk
26.12.2022 19:29

Ukrajina by chcela usporiadať do konca februára budúceho roka mierový summit, najlepšie na pôde OSN. V dnes zverejnenom rozhovore to agentúre AP povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Prostredníkom na rokovaniach, ktoré by sa mali uskutočniť v čase prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, by podľa Kyjeva mal byť generálny tajomník OSN António Guterres.

Kuleba agentúre AP povedal, že je "úplne spokojný" s výsledkami nedávnej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch. USA vtedy Ukrajincom sľúbili okrem iného dodanie amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Šéf ukrajinskej diplomacie teraz prezradil, že americká vláda pripravila špeciálny plán, ako systém v krajine sprevádzkovať za menej ako šesť mesiacov. Bežne pritom iba výcvik trvá až jeden rok.

Ukrajina podľa Kuleby urobí všetko pre to, aby vojnu v roku 2023 vyhrala. Doplnil, že diplomacia zohráva vždy dôležitú úlohu. "Každá vojna končí diplomatickým spôsobom," povedal. "Každá vojna končí v dôsledku akcií podniknutých na bojisku a pri rokovacom stole," dodal.

Ukrajinská vláda by mierový summit rada usporiadala do konca februára. "OSN by mohla byť najlepším miestom na jeho usporiadanie, pretože tu nejde o prejav láskavosti voči určitej krajine," uviedol Kuleba. "Je to naozaj o tom priviesť na rokovanie všetky," dodal. Na otázku, či bude na summit pozvané Rusko, povedal, že najprv bude musieť byť táto krajina okrem iného stíhaná na medzinárodnom súde za vojnové zločiny, ktoré má na svedomí.

O úlohe Guterresa povedal: "Preukázal sa ako veľmi schopný mediátor a vyjednávač, a čo je najdôležitejšie, ako zásadový a čestný muž. Takže by sme uvítali jeho aktívnu účasť."

Ruské vojská vpadli na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina 24. februára na Ukrajinu a rozpútali tým najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si už podľa odhadov vyžiadal desiatky tisíc životov a milióny ľudí vyhnal z domovov. Jarné mierové rokovania Ruska s Ukrajinou sa skončili neúspechom. 

Ukrajina už niekoľkokrát zopakovala, že rozhovory neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských ultimátoch. Na začiatku októbra navyše ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok