Koho to Rusi zmasakrovali? Chválili sa smrťou sabotérov, v skutočnosti mohlo ísť o fanúšikov počítačovej hry

ta3/SamuelDrozda
26.12.2022 06:00

Traja muži, ktorých zabili počas operácie ruskej tajnej služby FSB, boli podľa ruských médií pravdepodobne fanúšikovia počítačovej hry oblečení v kostýmoch a nie ukrajinskí agenti.

Koho to Rusi zmasakrovali? Chválili sa smrťou sabotérov, v skutočnosti mohlo ísť o fanúšikov počítačovej hry
Profimedia/ČTK/Makovička Lukáš

Podľa pôvodného popisu ruských agentov FSB zabili počas zásahu troch ukrajinských sabotérov. Toto tvrdenie však bolo spochybnené, keď údajný militantný výstroj "sabotérov" identifikovali ako napodobeninu armádneho vybavenia z počítačovej videohry S.T.A.L.K.E.R., informoval The Moscow Times. Štátny spravodajský kanál Rusko-1 informoval zase o operácii FSB v meste Voronež, ktoré je vzdialené asi 150 km od ukrajinských hraníc. Agenti FSB zabili "troch aktívnych podporovateľov proukrajinskej nacionalistickej ideológie", o ktorých tvrdili, že plánovali zaútočiť na energetickú infraštruktúru v blízkosti mesta, napísal portál Business Insider.

Denník Moscow Times uviedol, že dvoch zo zabitých sabotérov identifikoval ako zdanlivo neškodných "gamerov", ktorí obľubovali hranie sa na vojenské roly. Zdrojom informácií boli podľa denníka členovia tejto komunity, ktorí mali spolu s nimi vo zvyku zinscenovať realistické, avšak neškodné simulované vojenské bitky. Podľa denníka muži napodobňovali populárnu hororovú videohru S.T.A.L.K.E.R., ktorá sa odohráva v fikcionálnej verzii ukrajinského Černobyľu.

Omyl alebo zámer?

Zábery z reportáže Russia-1, overené portálom Business Insider, obsahovali vlajku, o ktorej televízia uviedla, že je znakom ukrajinskej nacionalistickej strany. V skutočnosti sa zhoduje so snímkami zo spomínanej hry. Túto vlajku Russia-1 pripísala okrajovej politickej strane na Ukrajine s názvom Volya.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok