Zelenskyj počíta s účasťou Indie na ukončení vojny s Ruskom

ta3 čtk
26.12.2022 17:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počíta s tým, že India sa zapojí do realizácie ukrajinského plánu na ukončenie vojny s Ruskom. Oznámil to vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri po telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím. V príspevku odkazoval na skôr ohlásený "mierový vzorec", ktorý obsahuje aj podmienku stiahnutia všetkých ruských jednotiek z Ukrajiny.

Zelenskyj počíta s účasťou Indie na ukončení vojny s Ruskom
TASR/AP

"Mal som telefonát s premiérom Indie Naréndrou Módím a zaželal som mu úspešné predsedníctvo (v skupine veľkých ekonomík) G20. Bola to táto platforma, na ktorej som oznámil mierový vzorec a teraz sa spolieham na účasť Indie pri jeho implementácii," napísal ukrajinský prezident.

Zelenskyj minulý mesiac v prejave k summitu G20 predstavil sadu návrhov, ktorá by podľa neho mohla priniesť koniec vojny spustenej februárovou ruskou inváziou na Ukrajinu. Plán obsahuje požiadavky týkajúce sa jadrovej bezpečnosti, energetiky, vojnových zajatcov alebo obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Podľa piatkovej správy denníka The Wall Street Journal Kyjev na pláne ďalej pracuje a výsledok chce verejne predstaviť vo februári.

India patrí medzi krajiny, ktoré Rusko po tohtoročnom napadnutí Ukrajiny neodsúdili. Dillí naďalej Moskvu berie ako strategického partnera, napríklad pokiaľ ide o dovoz ropy. India opakovane volá po ukončení konfliktu diplomatickou cestou, v poslednej dobe ale odkazuje Moskve, že India nepovažuje dnešnú dobu za vhodnú na vedenie vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok