Výdatné sneženie a silný mráz v USA nepoľavujú. Zahynulo už najmenej 48 ľudí

ta3 čtk
26.12.2022 08:55

Mrazivé počasie a snehové búrky si v Spojených štátoch v posledných dňoch vyžiadali najmenej 48 ľudských životov, uvádza v dnešnej bilancii agentúra AP. Väčšina obetí je hlásená zo západu štátu New York, kde v meste Buffalo a jeho okolí zomrelo najmenej 27 ľudí po tom, čo blizard uväznil ľudí v autách alebo domoch bez elektriny. Extrémna zima, ktorá ľuďom naprieč USA zasiahla do vianočných plánov, by mala tento týždeň ustupovať.

S nebezpečnými zimnými podmienkami sú spájané úmrtia od amerického severovýchodu až po Colorado. Desať mŕtvych je hlásených z Ohia, pri nehodách v štátoch Missouri, Kansas a Kentucky zahynulo šesť motoristov, smrteľnú nehodu zaznamenali aj vo Wisconsine. Problémy v doprave a výpadky prúdu trápia aj Kanadu, kde po sobotňajšej nehode autobusu na diaľnici zahynuli štyria ľudia a 36 ľudí bolo ošetrených so zraneniami.

Rozsah búrky je takmer bezprecedentný, pretože v USA zasiahla oblasť tiahnucu sa od Veľkých jazier na hraniciach s Kanadou po rieku Rio Grande pozdĺž hranice s Mexikom. Zhruba 60 percent americkej populácie čelilo nejakému druhu výstrahy pred zimným počasím. Teploty prudko klesli pod normálne hodnoty od Skalistých hôr až po Apalačské pohorie.

Prívaly snehu najmä na severovýchode uväznili obyvateľov v autách alebo domoch. Podľa denníka The New York Times zostávali v meste Buffalo aj skoro tri dni po príchode blizardu niektorí ľudia zaseknutí v autách na diaľniciach či uliciach. V niektorých prípadoch skončili v problémoch aj záchranári vyslaní do terénu, v nedeľu bolo podľa úradov vyslobodených zo snehu 11 opustených sanitiek.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová, ktorá z Buffala pochádza, hovorila o najhoršej fujavici, akú mesto od jej detstva zažilo. Agentúra Reuters napísala, že sneh zavalil aj snežné pluhy. Mesto bolo ochromené len niekoľko týždňov po tom, čo ho zasiahla krátka búrka s rekordnou snehovou nádielkou.

V celých USA bolo od piatku podľa serveru FlightAware zrušených vyše 12 000 letov. Len v nedeľu ich bolo 3100, ďalších skoro 10.000 sa v čase sviatočných návštev oneskorilo. Letisko v Buffale má byť podľa miestnych úradov uzavreté až do utorkového rána. Podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) bolo na letisku v nedeľu o 7:00 miestneho času 109 centimetrov snehu.

So začiatkom nového týždňa sa čakalo ďalších 30 až 60 centimetrov snehu, píše agentúra AFP, od utorka by však na severovýchode USA mala zimná búrka pomaly poľavovať. Napríklad v Texase, ktorý cez víkend zažil nebývalé mrazy, sa už dnes čakali teploty okolo desiatich stupňov Celzia a na konci týždňa by maximá mohli byť aj okolo dvadsiatky.

Búrka prerušila dodávky elektriny od štátu Maine po Seattle, ale poruchy sa darí priebežne opravovať. Podľa serveru poweroutage.us bolo v nedeľu popoludní bez prúdu menej ako 200-tisíc odberateľov, oproti vrcholu 1,7 milióna. V pondelok ráno zostávalo bez prúdu asi 60-tisíc domácností, prevažne na východe krajiny. V Kanade bolo v nedeľu bez elektriny vyše 100 000 zákazníkov, uvádza spravodajská spoločnosť CBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok