V lyžiarskom stredisku v Rakúsku sa strhla lavína. Štyria ľudia sú zranení, jeden z nich vážne

ta3 tasr
25.12.2022 18:14

Pri lavíne, ktorá v nedeľu zasypala lyžiarske zjazdovky na západe Rakúska, utrpeli zranenia štyria ľudia; stav jedného z nich je vážny. Nezvestný by podľa dostupných informácií nemal byť už nik, uviedla v pondelok skoro ráno polícia spolkovej krajiny Vorarlbersko. Informuje o tom agentúra DPA.

lavína 1140 px (TASR)
TASR

Záchranné zložky pôvodne počítali, že sa na zjazdovke, ktorú v nedeľu pochovali masy snehu, mohlo nachádzať dovedna desať lyžiarov, čomu napovedalo aj video natočené jedným z návštevníkov. Miesto pádu lavínu pri rakúskej obci Zürs prehľadávalo okolo 200 záchranárov.

Lavína začala padať okolo 15.00 h SEČ na 2700 metrov vysokom štíte Trittkopf medzi obcami Zürs a Lech am Arlberg v Alpách. Lavínový sneh dosiahol až na neďaleké lyžiarske zjazdovky.

Lavína sa spustila po niekoľkých dňoch sneženia vo vysokohorskej oblasti a v neobvykle teplom počasí, netypickom pre Prvý sviatok vianočný. Podľa miestnej horskej služby bolo nebezpečenstvo pádu lavín "vysoké". Služba pre vydávanie výstrah pred lavínami už vopred varovala, že v nedeľu bude značne vysoké lavínové nebezpečenstvo.

Úrady uviedli, že jednu osobu dokázali záchranári rýchlo vyslobodiť. Na masách snehu boli tiež rozmiestnené reflektory, aby mohlo pátranie pokračovať aj po zotmení, a na hľadanie nezvestných využívali aj cvičené psy.

Z bezpečnostných dôvodov sa v priebehu pondelka ešte uskutoční prehľadanie oblasti s cieľom definitívneho objasnenia, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok