Karol III. v prvom vianočnom posolstve zaspomínal na svoju matku Alžbetu II.

ta3 čtk
25.12.2022 16:57

Na svoju matku, tento rok zosnulú kráľovnú Alžbetu II., vo svojom dnešnom vianočnom posolstve zaspomínal britský kráľ Karol III. Poďakoval tiež všetkým, ktorí pomáhajú ostatným. Vianočná zdravotníčka bola jeho prvá, predtým ju za svojej 70-ročnej vlády prednášala jeho matka.

"Vianoce sú pre všetkých z nás, ktorí stratili svojich blízkych, obzvlášť dojímavým obdobím. Pociťujeme ich neprítomnosť... a spomíname na nich pri každej úctyhodnej tradícii," povedal monarcha v príhovore z kaplnky svätého Juraja na hrade Windsor, kde sú Alžbeta II. aj jej manžel, princ Philip, pochovaní.

"Pripomína mi to hlboko dojemné listy, pohľadnice a odkazy, ktoré mnohí z vás poslali mojej žene a mne, a nemôžem vám dostatočne poďakovať za lásku a sympatie, ktoré ste prejavili celej našej rodine," poznamenal v krátkom predtočenom prejave v narážke na obrovskú vlnu reakciou na septembrové úmrtie obľúbenej deväťdesiatšesťročnej panovníčky.

Karol III. tiež spomenul vieru svojej matky v boha a ľudí, ktorú podľa svojich slov zdieľa z celého srdca. "Je to viera v mimoriadnu schopnosť každého človeka dotknúť sa dobrotou a súcitom životov druhých a rozžiariť svetlo vo svete okolo seba. To je podstatou našej komunity a základom našej spoločnosti," uviedol.

V ďalšej časti vianočného posolstva vyzdvihol prácu vojakov, policajtov, zdravotníkov, učiteľov aj ďalších. Zvlášť zdôraznil prínos ľudí, ktorí prispievajú peniazmi, jedlom alebo tak cenným časom potrebným. Ocenil aj charitatívne organizácie a náboženské spolky. "Z celého srdca vám všetkým prajem Vianoce plné mieru, šťastia a večného svetla," zakončil zdravici Karol III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok