Európske kráľovské rodiny oslavujú Vianoce rôzne, panovníci mávajú prejavy k národu

ta3 čtk
24.12.2022 14:16

Kráľovské rodiny v európskych krajinách oslavujú Vianoce rôzne, často musia skĺbiť čas trávený s najbližšími v súkromí s pracovnými povinnosťami. Mnohí panovníci natáčajú vianočné prejavy pre televíziu a objavujú sa na verejnosti, v niektorých krajinách ale členovia vládnuceho rodu o podobe osláv médiám nič bližšieho neoznamujú. Agentúra DPA a magazín Hello! zrekapitulovali, čo je známe o priebehu tohtoročných Vianoc v kráľovských palácoch od Británie po Španielsko.

Európske kráľovské rodiny oslavujú Vianoce rôzne, panovníci mávajú prejavy k národu
Victoria Jones/Pool via AP

Británia

S novým kráľom Karol III. zažije Británia návrat k tradícii, ktorú na dva roky prerušila pandémia covidu-19. Kráľovská rodina bude prvé Vianoce bez panovníčky Alžbety II. oslavovať na panstve Sandringham na východe Anglicka, kde sadne k vianočnej tabuli nielen kráľ s manželkou Camillou, ale aj korunný princ William s manželkou Kate a tromi deťmi a ďalší členovia rodiny. Na verejnosti sa všetci spoločne objavia, keď sa na Štedrý deň vydajú na omšu do kostola svätej Márie Magdalény, potom ich čaká obed s pečenou morkou. Kráľ využije pokojné dni aj na predtočenie vianočného prejavu, ktorý sa vysiela 25. decembra.

Dánsko

Dánsky korunný princ Frederik a jeho manželka princezná Mary tento rok prvýkrát po piatich rokoch odlietajú do Austrálie, odkiaľ Mary pochádza. Spoločne s nimi budú v Austrálii oslavovať Vianoce aj ich štyri deti – princovia Christian a Vincent a princezné Isabella a Josephine. Frederikova matka, kráľovná Margrethe II., ktorá tento rok oslávila 50. výročie nástupu na trón, zostane verná svojmu zvyku a bude sviatky tráviť na zámku Marselisborg v Aarhuse. Štedrý večer oslávi so sestrou, princeznou Benedikte a ďalšími priateľmi a príbuznými a na Silvestra sa vráti do Kodane, kde na zámku Amalienborg prednesie novoročný prejav. V Dánsku pre mnoho rodín sledovanie prejavu kráľovnej neoddeliteľne patrí k oslavám začiatku nového roka.

Monako

Rovnako ako v Británii aj v Monaku sa tento rok vládnuca kniežacia rodina chce vrátiť k skorším zvykom. Vlani ešte knieža Albert II. a jeho dvojčatá Gabriella a Jacques na Vianoce navštívili princeznú Charlene na klinike, kde sa liečila. Tento rok už rodilá Juhoafričanka trávi sviatky s rodinou, nič bližšieho ale palác nezverejnil.

Holandsko

Pre kráľovskú rodinu v Holandsku bývajú Vianoce príležitosťou, aby sa jej členovia zišli. Alexia, prostredná dcéra kráľa Willema-Alexandera a kráľovnej Máximy, totiž navštevuje internátnu školu. Korunná princezná Amalia študuje v Amsterdame a mala by tam aj bývať, teraz ale kvôli vyhrážkam z prostredia organizovaného zločinu má policajnú ochranu a žije opäť v kráľovskom paláci v Haagu s rodičmi a najmladšou sestrou Ariane. Kde tento rok bude rodina na Vianoce, sa nevie. Predtým platilo, že každý druhý rok lietal kráľ s manželkou a deťmi do Argentíny, odkiaľ Máxima pochádza. Toto pravidlo ale narušila pandémiu covidu-19.

Nórsko

S vianočným posolstvom vlani vystúpil aj nórsky monarcha Harald V., ktorý pred rokom Vianoce oslavoval s manželkou, kráľovnou Sonjou, a rodinou svojho syna, korunného princa Haakona. Vtedy pri tom bola aj Haakonova najstaršia dcéra, princezná Ingrid Alexandra, ktorá mesiac potom oslávila 18. narodeniny.

Rodina sa na sviatky presúva do Kongsseterenu, rodinnej súkromnej rezidencie neďaleko Osla. Na jedálničku býva na Štedrý deň grilované prasiatko.

Španielsko

Aj v Španielsku patrí k tradícii kráľov prejav na Štedrý deň. Kráľovský dvor ale nedáva nič bližšie o tom, kde a ako monarcha trávi sviatky. Jasné je len to, že domov sa vráti sedemnásťročná korunná princezná Leonor, ktorá študuje na internátnej škole vo Walese. Vianoce oslávia spoločne s otcom Felipom VI., matkou Letiziou, mladšou sestrou a babičkou. Pri rodinnej oslave už tretíkrát nebude bývalá hlava štátu Juan Carlos I., ktorý má teraz titul emeritný kráľ a ktorý kvôli niekoľkým kauzám týkajúcich sa daní či údajnej korupcie žije od roku 2020 v Spojených arabských emirátoch. Navštíviť ho tam podľa denníka El País prídu na sviatky jeho dve dcéry či niektoré vnúčatá.

Švédsko

Vo Švédsku bude panovník s rodinou oslavovať sviatky doma v súkromí. Kráľ Carl XVI. Gustaf prednesie tradičný sviatočný prejav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok