Taliban nariadil mimovládnym organizáciám zakázať ženám chodiť do práce

ta3 čtk
24.12.2022 16:48

Vláda Talibanu v Afganistane nariadila všetkým afganským i zahraničným mimovládnym organizáciám pôsobiacim v krajine, aby zakázali svojim ženským pracovníčkam chodiť do práce. Minister hospodárstva Muhammad Haníf k zákazu uviedol, že jeho rezort dostal "závažné sťažnosti" upozorňujúce na ženy, ktoré pracujú v mimovládnych organizáciách a nedodržiavajú pravidlá ohľadom pokrývky hlavy. Podľa predstaviteľa OSN je zákaz jasným porušením humanitárnych zásad. Nariadenie odsúdili aj Spojené štáty a EÚ. Prvá medzinárodná organizácia ohlásila pozastavenie svojich aktivít v krajine.

Ženám má byť podľa ministrovho nariadenia znemožnené pracovať až do odvolania. Ide o ďalšie obmedzenie práv žien v krajine, kde vlani v auguste získalo moc radikálne islamské hnutie Taliban.

Zástupca osobitného splnomocnenca OSN pre humanitárne záležitosti Ramiz Alakbarov označil zákaz za "jasné porušenie humanitárnych zásad". Podľa neho je aj "nešťastné" načasovanie vydania zákazu. "V zime ľudia viac potrebujú pomoc a zimy v Afganistane sú veľmi drsné," povedal agentúre Reuters Alakbarov. 

Zákaz skomplikuje poskytovanie humanitárnej pomoci, pretože ženy mohli podľa miestnych zvyklostí jednoduchšie rokovať so ženami, ktoré pomoc potrebujú. Alakbarov uviedol, že v nedeľu bude rokovať s mimovládnymi organizáciami a potom osloví vládu Talibanu.

"Európska únia dôrazne odsudzuje rozhodnutie Talibanu zakázať ženám prácu v domácich i medzinárodných mimovládnych organizáciách," uviedla hovorkyňa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. Podľa nej EÚ teraz vyhodnocuje situáciu a vplyv na pomoc, ktorú poskytuje afganskému obyvateľstvu. Hlboko znepokojený je zákazom americký minister zahraničia Antony Blinken. "Toto rozhodnutie môže byť zničujúce pre ľudí v Afganistane," napísal na Twitteri Blinken.

Nórsky chargé d'affaires Paul Klouman Bekken uviedol, že zákaz "musí byť okamžite odvolaný". Podľa neho rozhodnutie ďalej zhorší humanitárnu krízu, ktorú Afganistan zažíva. Nórsko financuje mimovládne organizácie aktívne v krajine a hostilo rozhovory medzi hnutím Taliban a predstaviteľmi afganskej občianskej spoločnosti.

Organizáciám, ktoré by zákaz neuplatnili, podľa agentúry AP hrozí, že prídu o vládne povolenie pôsobiť v krajine. Podľa agentúry Reuters sa nariadenie netýka organizácií OSN. Tie však často na humanitárnych projektoch spolupracujú s mimovládnymi skupinami.

"Od nedele pozastavujeme všetky naše aktivity," povedal agentúre AFP nemenovaný predstaviteľ jednej významnej mimovládnej organizácie, ktorá pôsobí v niekoľkých afganských regiónoch. Podľa neho sa šéfovia organizácií v dohľadnej dobe stretnú, aby koordinovali postup voči novému nariadeniu. Oficiálne oznámila pozastavenie činnosti britská organizácia Afghanaid, uviedla agentúra Reuters.

Bezpečnostné zložky Talibanu v sobotu okrem toho násilne rozohnali ďalšiu demonštráciu proti zákazu štúdia žien na vysokých školách. Proti asi dvom desiatkam účastníčok protestu v meste Herát na západe Afganistanu zložky podľa očitých svedkov použili vodné delá. Podľa videozáznamu, ktorý dostala AP, sa ženy spočiatku snažili pred delami skryť v bočných uliciach, potom sa ale vrátili na demonštrovanie. Volali pritom nahnevane: "Hanba!"

Protest, ktorý agentúra AFP označuje za vzácny, sa odohral aj v Kandaháre, ktorý patrí k baštám hnutia Taliban. Zhruba 400 študentov bojkotovalo skúšky a vyšli protestovať do ulíc proti zákazu štúdia pre ženy. Taliban demonštráciu rozohnal streľbou do vzduchu, uviedol nemenovaný zdroj agentúre AFP.

Zákaz univerzitného vzdelávania pre ženy Taliban vydal v utorok. Štúdium islamistické hnutie ženám zakázalo s okamžitou platnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok