Al-Kájda zverejnila video nahovorené Zavahrím. Ten je podľa USA mŕtvy

ta3 čtk
23.12.2022 21:40

Teroristická sieť Al-Kájda v piatok zverejnila 35-minútové video, ktoré údajne nahovoril vodca skupiny Ajmán Zavahrí. O ňom sa ale predpokladá, že bol zabitý pri americkom nálete v auguste tohto roku. Podľa agentúry Reuters nahrávka nie je datovaná a nijako neukazuje na dobu, kedy mohla byť urobená. Samotný obsah nahrávky zatiaľ nie je k dispozícii.

Taliban nedodržal sľub, tvrdí EÚ
TA3 TASR

Spojené štáty podľa amerických činiteľov Zavahrího zabili strelou odpálenou z dronu. Terorista v tej chvíli stál na balkóne domu v Kábule. Podľa predstaviteľov Washingtonu išlo o najväčšiu akciu proti teroristickej skupine od roku 2011, keď americké špeciálne sily v Pakistane zabili predchádzajúceho vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina.

Vyštudovaný egyptský lekár Zavahrí pomohol koordinovať útoky z 11. septembra 2001 na New York a Washington a patril medzi najhľadanejších teroristov sveta. Kľúčový podiel mal zrejme aj na atentáte na americký torpédoborec Cole v jemenskom Adene v októbri 2000 a na útokoch na americké veľvyslanectvo v Keni av Tanzánii v auguste 1998. USA na jeho hlavu vypísali odmenu 25 miliónov dolárov.

Al-Kájda zatiaľ nemenovala Zavahrího nástupcu. Odborníci ale špekulujú, že by sa ním mohol stať Sajf Ádil, tajomstvom opradený bývalý dôstojník egyptských špeciálnych síl, ktorý je vysoko postaveným členom al-Kájdy. USA ponúkajú až desať miliónov dolárov za informáciu vedúcu k jeho dolapeniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok