Čo si pozrieť cez Vianoce? Prinášame výber filmových hitov, ktoré milujú všetky generácie

ta3/Soňa Búranová, csfd.sk
24.12.2022 00:00

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria filmy a rozprávky. Bez nich by Vianoce ako keby neboli. Obľúbené české klasiky, ale aj moderná kinematografia naladia deti aj dospelých. Pripravili sme pre vás zoznam najväčších vianočných filmových hitov, ktoré počas sviatkov nesmiete vynechať. Sú na ňom aj vaši obľúbenci?

Čo si pozrieť cez Vianoce? Prinášame výber filmových hitov, ktoré milujú všetky generácie
Profimedia

1. Tri oriešky pre Popolušku

Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane. Túto vetu pozná určite každý. Popoluška je totiž neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera. Legendárna česká klasika v réžii Václava Vorlíčka s Libušou Šafránkovou poteší malých aj veľkých.

Rozprávka sa mala pôvodne nakrúcať v lete, no náhla zmena scenára vybrala zimu. Keďže šaty hercov nestihli prešiť, Popoluška jazdila na koni v ľahučkých šatách a princ mal na sebe obtiahnuté legíny. Česká herečka však Popolušku najskôr stvárniť nechcela, zaujímala ju totiž inscenácia v Činohernom klube.

2. S tebou mně baví svět

Kto by to bol povedal, že od premiéry obľúbenej českej klasiky budúci rok uplynie 40 rokov. Komédiu režírovala Marie Poledňáková, ktorá zomrela tento rok v novembri. Obsahuje množstvo originálnych vtipov, podľa kritikov výborných hereckých výkonov a detskí herci sa do príbehu zapojili naozaj presvedčivo.

3. Sám doma

Tento film určite netreba nikomu predstavovať. Vznikol v roku 1990, jeho režisérom je Chris Columbus. Film bol vďaka hudbe Johna Williamsa a skladbe Somewhere in my memory, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou filmu, nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu k filmu a najlepšiu pieseň.

4. Sám doma 2: Stratený v New Yorku

Pokračovanie americkej filmovej komédie vyšlo o dva roky neskôr a Kevina McCallistera znovu stvárnil Macaulay Culkin. Zaujímavosťou je, že Kevin vo filme nosí batoh s menom "K. McCallister", avšak batoh patril jeho otcovi, keďže si ho požičal na letisku, aby našiel baterky do diktafónu, takže na ňom malo byť "P. McCallister".

5. Pyšná princezná

Rozvíjej se poupátko, nejkrásnejší z květů, od rána až do noci, budeš vonět světu. Česká filmová rozprávka režiséra Bořivoja Zemana z roku 1952 sleduje príbeh princeznej Krasomily, ktorá sa odmietla vydať za kráľa Miroslava. Ten vezme osud do vlastných rúk a vydá sa za ňou do Polnočného kráľovstva. No neprichádza ako kráľ, ale ako záhradník.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok