Sériový vrah známy ako Had, prepustený z nepálskeho väzenia, dorazil do Francúzska

ta3 čtk
24.12.2022 09:14

Francúzsky sériový vrah Charles Sobhraj, ktorý bol v piatok po takmer 20 rokoch prepustený z nepálskeho väzenia, dorazil do Paríža. S odvolaním sa na letiskové zdroje o tom dnes informovala agentúra AFP. Sedemdesiatosemročný Francúz prezývaný Had, o ktorom vznikol rovnomenný seriál na streamovacej službe Netflix, má podľa polície na svedomí až 20 vrážd západných turistov spáchaných v 70. rokoch v Ázii.

Sériový vrah známy ako Had, prepustený z nepálskeho väzenia, dorazil do Francúzska
AP Photo/Binod Joshi

Nepálsky súd Sobhraje odsúdil v roku 2004 v Káthmandú za vraždu americkej turistky z roku 1975. Polícia ho zatkla v luxusnom kasíne v hlavnom meste Nepálu, Sobhraj sa do krajiny vrátil o rok skôr. V minulosti sa priznal k vraždám niekoľkých západných turistov a predpokladá sa, že v 70. rokoch zabil najmenej 20 ľudí v Afganistane, Indii, Thajsku, Turecku, Nepále, Iráne a Hongkongu.

Rozsudok v roku 2004 v Káthmandú bol prvým prípadom, keď súd zistil Sobhraja vinným z vraždy. Sobhraj vinu poprel a jeho právnici uviedli, že obvinenie proti nemu je založené na domnienkach. O niekoľko rokov neskôr bol však uznaný vinným aj z vraždy kanadského priateľa americkej turistky.

V roku 1976 bol Sobhraj v Indii uväznený za otrávenie skupiny francúzskych turistov v hlavnom meste Dillí. V roku 1986 sa mu ale podarilo utiecť z prísne stráženého väzenia Tihár, keď sa podelil so strážcami o narodeninovú tortu plnú uspávacích práškov.

Neskôr bol Sobhraj chytený na pláži v indickom štáte Góa. Tvrdil, že utiekol, aby si predĺžil trest a vyhol sa vyhosteniu do Thajska, kde ho čakalo obvinenie z radu vrážd as najväčšou pravdepodobnosťou trest smrti. Sobhraj sa narodil 6. apríla 1944 v Saigone vo vtedy francúzskom Vietname indickému otcovi a vietnamskej matke. O jeho živote už boli napísané štyri knihy a natočené tri dokumentárne filmy, presný počet jeho obetí nie je známy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok