Z nepálskeho väzenia bol prepustený francúzsky sériovy vrah známy ako Had

ta3 čtk
23.12.2022 09:34

Z nepálskeho väzenia bol ráno po takmer 20 rokoch prepustený mnohonásobný zločinec a odsúdený vrah Charles Sobhraj. Sedemdesiatosemročný Francúz prezývaný Had, o ktorom vznikol rovnomenný seriál na streamovacej službe Netflix, má podľa polície na svedomí až 20 vrážd západných turistov spáchaných v 70. rokoch minulého storočia v Ázii. Po prepustení má Sobhraj 15 dní na opustenie Nepálu, z ktorého sa zrejme vráti do Francúzska. Podľa agentúry AFP bol odovzdaný imigračným úradom.

Z nepálskeho väzenia bol prepustený francúzsky sériovy vrah známy ako Had
AP

Sobhraj v piatok nastúpil do lietadla, ktoré mieri do Francúzska; podľa agentúry Reuters to potvrdil personál letiska v Káthmandú.

"Cítim sa skvele. Mám veľa vecí na práci. Musím zažalovať mnoho ľudí. Vrátane štátu Nepál," uviedol Sobhraj v rozhovore poskytnutom agentúre AFP. Reportérovi agentúry, ktorý s ním nastúpil do lietadla, tiež povedal, že bol označený za sériového vraha neprávom. Nepál Sobhrajovi zakázal vstup do krajiny nasledujúcich desať rokov.

Sobhraj mal byť pôvodne prepustený vo štvrtok, ale kvôli úkonom, ktoré bolo potrebné predtým vykonať, vrátane zdravotnej prehliadky, sa termín oneskoril. O prepustení rozhodol súd v stredu, dôvodom bol jeho vek. Sobhraj si odpykal 19 z 20 rokov väzenia, na ktorý bol odsúdený.

Z väznice v piatok vyšiel vo vlnenej čiapke a modrej flísovej bunde. Na nepálske imigračné oddelenie ho odprevadilo sedem policajtov. Cestovný doklad Sobhrajovi podľa jeho právnika priviezlo francúzske veľvyslanectvo a advokát mu rezervoval letenku v spoločnosti Qatar Airways s odletom o 18:00 miestneho času (13:15 SEČ).

"Mám radosť a zároveň hlboko rešpektujem naše súdnictvo a najvyšší súd," uviedla podľa agentúry Reuters zločincova svokra, matka jeho o 44 rokov mladšej nepálskej manželky, Nihity Bisvasovej, ktorú si vzal v roku 2008.

Nepálsky súd Sobhraje odsúdil v roku 2004 v Káthmandú za vraždu americkej turistky z roku 1975. Polícia ho zatkla v luxusnom kasíne v hlavnom meste Nepálu po tom, ako sa v roku 2003 do krajiny vrátil. Sobhraj sa v minulosti priznal k vraždám niekoľkých západných turistov a predpokladá sa, že v 70. rokoch zabil najmenej 20 ľudí v Afganistane, Indii, Thajsku, Turecku, Nepále, Iráne a Hongkongu. Rozsudok v roku 2004 v Káthmandú bol ale prvým prípadom, keď ho súd zistil vinným z vraždy. Sobhraj vinu poprel a jeho právnici uviedli, že obvinenie proti nemu je založené na domnienkach. O niekoľko rokov neskôr bol však uznaný vinným aj z vraždy kanadského priateľa americkej turistky.

V roku 1976 bol v Indii uväznený za otrávenie skupiny francúzskych turistov v hlavnom meste Dillí. V roku 1986 sa mu ale podarilo utiecť z prísne stráženého väzenia Tihár, keď sa podelil so strážcami o narodeninovú tortu plnú uspávacích práškov.

Neskôr bol Sobhraj chytený na pláži v indickom štáte Góa. Tvrdil, že utiekol, aby si predĺžil trest a vyhol sa vyhosteniu do Thajska, kde ho čakalo obvinenie z radu vrážd as najväčšou pravdepodobnosťou trest smrti.

V Indii bol väznený až do roku 1997, potom sa vrátil do Francúzska, keď vraždy spáchané v Thajsku už boli premlčané. Dlho o ňom neboli žiadne správy, kým sa neobjavil v roku 2003 v Káthmandú. Sobhraj sa narodil 6. apríla 1944 v Saigone vo vtedy francúzskom Vietname indickému otcovi a vietnamskej matke. O jeho živote už boli napísané štyri knihy a natočené tri dokumentárne filmy, presný počet jeho obetí nie je známy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok