Bezák pre ta3: Dobro zvíťazí. Netreba sa báť a nechať na seba pôsobiť pesimizmus a chaos

ta3/Martin Linhart
24.12.2022 13:09

Vianoce patria k najkrajším sviatkom v roku. Svoj pôvod majú v príbehu o narodení Ježiša Krista. Čo o nich vieme, a prečo nás tieto dni dokážu stále očariť, aj na to odpovedal bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák v rozhovore pre ta3.

ROZHOVOR: Róbert Bezák
ta3

Príbeh narodenia opisujú evanjelisti Matúš a Lukáš, a to dosť podrobne. Aké fakty nám prinášajú? Vieme povedať, kedy sa Ježiš narodil? Sú pre nás tieto detaily dôležité?

Áno, je to dôležité. Aj keď je v tom mnoho pre nás nepredstaviteľného - spievajúci anjeli, otvorené nebo, hviezda, ktorá svieti na nebi, ale je to v historickom kontexte. Naozaj v tom čase bolo sčítanie ľudu, to je potvrdené. Mal som šťastie, že som bol v Betleheme, Nazarete, Jeruzaleme - všetko to tam je. Iste, že po 2000 rokoch to nemôže vyzerať tak jednoducho, ako by sme si predstavovali, napríklad tá maštaľka. Nad všetkými posvätnými miestami sú vybudované posvätné chrámy. Miesto, kde sa narodil Ježiš, tam je. Videl som aj jaskyne, kde pastieri uchovávali svoje zvieratá. Verím tomu, že to naozaj nie je len nejaká legenda.

Má svoj zásadný rozmer, a koniec koncov, keď Matúš s Lukášom píšu svoje evanjeliá, je to ešte dosť čerstvé. Dnes by to bolo ťažšie napísať, tiež by som nevedel opísať tú dobu. Pravdou je, že ako sa doba posúva, nad tým všetkým sa vytvára nový nános. Samotný fakt narodenia a všetko, čo je s tým spojené, sa už nejakú dobu stráca a robí sa z toho legenda. Mne bolo jasné, keď som tam bol, že je to TO miesto, kde Mária prišla s malým Ježiškom.

Aj ste si v bazilike prešli povestnou malou vstupnou bránou?

A viete, prečo ju spravili? Aby Arabi nechodili do kostola na koňoch. Zmenšili ju tak, že som sa aj ja musel zohnúť. Je to ochrana dôstojnosti toho miesta. Aj to je možno taký znak, že Vianoce nesú tajomno, pred ktorým sa treba skloniť, netreba všetkému rozumieť. Je dobré, že to presahuje racionálny logický rozmer.

Už stáročia sa Vianoce slávia 25. decembra. Ako sme sa k nemu dopracovali?

Hovorí sa, že dátum je zle vyrátaný, ale prepočítavalo sa to podľa historických určení, kde sa spomína Pilát a Herodes, a tiež podľa cisárov. V skutočnosti to nie je také podstatné.

Na ôsmy deň po narodení dieťaťa bolo treba ísť do chrámu. Ak to vyrátame, tak to presne vychádza. Na nový rok už Mária mohla vyjsť konečne s Ježišom na svetlo božie, čo bolo dovtedy, je tajomné. Ale vieme, že tých osem dní bolo aj v židovskom predpise, preto sa vyrátal 25. december. Je to spojené aj so zimným slnovratom. Je tu symbolika, ktorá presahuje racio.

Okolnosti sa spájajú so sčítaním, rodina musela putovať do Betlehema. Nenašlo sa pre nich miesto, podľa biblického príbehu, skončili v maštali. Kresťania veria, že sa na Vianoce narodil Boží syn. Prečo si vybral príchod do biedy?

Je to zásadná otázka, vymyká sa racionálnemu. Napísať príbeh o Mesiášovi, Božom dieťati, Vykupiteľovi a posunúť ho do maštale, k takému narodeniu, ktoré nie je bežné ani pre chudobných. Čítal som autorov, ktorí sa pýtali, kto toto mohol vymyslieť? Keď už chceme mať nejakého dôležitého človeka, vodcu, tak mu dáme taký biedny začiatok?

Ježiš príde na svet od tých najchudobnejších. Je v tom celý limit nášho života. Silná myšlienka, že život začína veľmi jednoducho, aby sme ho mohli vybudovať a urobiť ho krajším. V jednoduchosti je krása. Radosť Vianoc u detí je úprimná, niekedy nám chýba kúsok fantázie, detskej imaginácie. Pre mňa je príbeh o dieťati, ktoré sa narodilo v maštali, príbehom, ktorý je o skromnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok