Bezák pre ta3: Dobro zvíťazí. Netreba sa báť a nechať na seba pôsobiť pesimizmus a chaos

ta3/Martin Linhart
24.12.2022 13:09

Vianoce patria k najkrajším sviatkom v roku. Svoj pôvod majú v príbehu o narodení Ježiša Krista. Čo o nich vieme, a prečo nás tieto dni dokážu stále očariť, aj na to odpovedal bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák v rozhovore pre ta3.

ROZHOVOR: Róbert Bezák
ta3

Máte rád Vianoce?

Samozrejme, veľmi. Pripomínajú mi detstvo, sviatok pokoja, rodiny, blízkych, posvätenia priestoru nášho života.

Zažili ste ich niekoľko počas svojho života, v rozličných fázach. Na ktoré si najradšej spomínate?

Na Vianoce spojené s detstvom. Výzdoba, betlehemy, darčeky, rodinná oslava aj pokrmy, ktoré k tomu patria, a tradície. Spomínam si hlavne na tie detské Vianoce, keď sme ich s bratom aj so sestrou očakávali. Otec vždy pripravoval večer stromček, my sme ho nevideli. Do obývačky sme pozerali cez kľúčovú dierku, snažili sme sa cez ňu pozrieť, či nám Ježiško dal aj nejaké darčeky pod stromček. Večer prišla tradícia klopkania na dvere, vinšovanie, oplátky, med, modlitba. Čítali sme si z Biblie príbeh o narodení malého dieťaťa. Po večeri prišli darčeky a rozbaľovanie.

Zaujímavé sviatky som zažil aj na vojne, dva roky som bol povinne vojakom v socialistickej armáde. Ani tam sa neodvážili, aby neboli Vianoce. Bol pripravený zemiakový šalát a rezne. Bolo to úplne niečo iné, také suchšie Vianoce.

Ako budú vyzerať tie tohtoročné u Bezákovcov?

Patria k tých tichším. Ostali sme len mama a sestra, otec už odišiel - možno má už iné Vianoce v nebi. Mama je v ťažkom stave, ani nevie, aká je doba a že Vianoce prišli. Tak či tak, pripravíme so sestrou, čo treba. Stromček je pripravený, dáme si malé darčeky. Bude večera.

Čo budete variť vy?

Ja som konzument. Budem jesť to dobré, čo sestra pripraví. Bude to klasika - ryba, polievočka. Otec mal zvyk hádzať orechy do rohov, aby bol aj dom obdarený. Teraz to preberiem ja. Bude to milá spomienka. Teším sa na Vianoce.

Aj keď sa v dnešnej dobe na to zabúda, Vianoce sú najmä o narodení Ježiša Krista. Aké majú miesto v kresťanstve, cirkevnom kalendári?

Hovorí sa, že sú to najkrajšie sviatky, ale Veľká noc by mala mať prednosť. Je to však náročný sviatok. Umučenie pána, pašie, aj atmosféra je ťaživá, i keď potom prichádza vzkriesenie. Vianoce značia aj koniec roka, oslavujeme narodenie nového života dieťatka, rodinnú blízkosť. Preto je tento sviatok obľúbený, lebo je o radosti. V cirkevnom kalendári má významné miesto.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok