Podľa amerických médií ruský prezident nemá prehľad o reálnej vojenskej situácii

ta3 čtk
23.12.2022 23:31

Najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina sa pred ním snažia tajiť nepríjemné správy o priebehu bojov na Ukrajine, uviedol v piatok americký denník The Wall Street Journal. Putin, je tak podľa amerického denníka, ktorý sa odvoláva na rozhovory s ruskými predstaviteľmi blízkymi Kremľu, v izolácii a nemá nutne prehľad o reálnej situácii, hoci je najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl.

Putin podpísal dekrét o nových odvetných sankciách proti Západu
TASR/AP

"Ľudia okolo Putina chránia samých seba. Majú v sebe zakorenený pocit, že by prezidenta nemali rozčuľovať," povedala Jekaterina Vinokurovová, ktorá pôsobila v Putinovej rade pre rozvoj občianskej spoločnosti, než ju prezident tento rok v novembri odvolal. 

Putin počas 22 rokov pôsobenia vo vrcholnej politike okolo seba vybudoval systém ľudí, ktorí mu zamlčujú nepríjemné dáta, tvrdia zdroje WSJ. Putin tak napríklad nie je schopný alebo nechce uveriť, že Ukrajina by sa mohla ruskej armáde úspešne ubrániť.

Šéf Kremľa každé ráno o siedmej hodine dostáva písané hlásenie o vývoji vojny. Informácie v tomto dokumente sú pritom starostlivo podané tak, aby vynikli úspechy a zapadli prešľapy ruských síl, zistil americký denník od bývalých ruských spravodajských dôstojníkov a ďalších ruských činiteľov. Putin dlho odmietal používať internet, pretože sa obával, že ho niekto môže pomocou digitálnych nástrojov sledovať, čo ho robí na hláseniach zostavovaných jeho podobne zmýšľajúcimi poradcami závislejším.

Niekedy ale trvá aj niekoľko dní, kým sa na Putinov stôl dostanú správy o vývoji na bojisku, takže dovtedy zastarajú, uviedli podľa WSJ ľudia oboznámení so situáciou. Frontoví velitelia podľa zdrojov denníka totiž podávajú hlásenie ruskej tajnej službe FSB, ktorá ich spracováva a odovzdáva tajomníkovi ruskej bezpečnostnej rady Nikolaji Patruševovi a až ten ich odovzdáva Putinovi. Práve radikálne naladený Patrušev pomohol podľa WSJ Putina presvedčiť k napadnutiu Ukrajiny.

Skutočnosť, že Putin nemá realistickú predstavu o situácii na Ukrajine, sa podľa amerického denníka prepísala do celého priebehu ruskej invázie, a mala napríklad vplyv aj na nedávne ústupy ruskej armády na severovýchode a juhu napadnutej krajiny. Keď ruskí vojaci prehrávali v septembri bitku o Lyman na východnej Ukrajine, sám Putin podľa denníka cez zašifrovanú linku z Moskvy zakázal ústup. Lenže zle vybavení ruskí vojaci sa ocitli v ukrajinskom obkľúčení.

Putin vtedy šiel proti vlastným generálom, podotkol denník. Ruský prezident, ktorý nikdy sám neslúžil v armáde, je totiž natoľko ostražitý voči štruktúre veliteľov, že sám vydáva rozkazy vojskám v prvej línii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok