Za účasť na protivládnych protestoch hrozí poprava desiatkam osôb vrátane iránskeho futbalistu, informuje CNN

ta3 TASR
23.12.2022 19:57

Desiatkam osôb v Iráne hrozí poprava za účasť na protivládnych protestoch. Je medzi nimi i futbalista Amír Nasr Azádání. Informujeme podľa správy z webovej stránky stanice CNN.

Za účasť na protivládnych protestoch hrozí poprava desiatkam osôb vrátane iránskeho futbalistu, informuje CNN
TASR/AP

CNN v spolupráci s aktivistami zo skupiny 1500tasvir preverila dokumenty, videozáznamy a vyjadrenia svedkov v Iráne. Na základe nich by mohla poprava hroziť najmenej 43 ľuďom vrátane 26-ročného Azádáního. Futbalistu zadržala polícia dva dni po údajnej účasti na nepokojoch v meste Isfahán 16. novembra, pri ktorých boli zabití traja príslušníci bezpečnostných zložiek, napísala minulý týždeň agentúra AFP.

Azádání je obvinený zo "vzbury, členstva v zločineckej skupine a sprisahania s cieľom narušenia bezpečnosti", ako aj z napomáhania pri "vzbure proti Bohu", čo je v islamskej republike veľmi závažný trestný čin. Na jednom z námestí v Isfaháne sa zhromažďujú futbalistovi podporovatelia, ktorí sa obávajú, že tohto mladého muža by mohli popraviť práve tu, keďže tu už postavili popravisko.

Iránske úrady doteraz popravili najmenej dve osoby v spojitosti s protivládnymi protestami. Jedného z odsúdených verejne obesili, píše CNN. Protesty v Iráne boli vyvolané smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po tom, ako ju zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien v islamskej republike. Bezpečnostné zložky proti účastníkom tvrdo zasiahli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok