Cigániková: Chceme podporiť vznik novej 76, jej súčasťou však nebudeme. Ostávame v opozícii

ta3/Alžbeta Múcsková
25.12.2022 00:00

Vo štvrtok 15. decembra padla vláda. 78 poslancov jej vyhlásilo nedôveru a spory medzi SaS a OĽANO sa dostali do finále. Zdá sa, že opäť našli spoločnú reč v otázkach ďalšieho postupu a sú za rekonštrukciu vlády. Opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD však naďalej trvajú na predčasných voľbách.

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
TASR - Martin Baumann

Demisia-nedemisia Igora Matoviča

Nie celé OĽANO však zdieľa avizovaný postoj hnutia k predčasným voľbám. Poslanec György Gyimesi v rozhovore pre Pravdu povedal, že sú jediným racionálnym východiskom z tejto situácie. "Ja by som bol najradšej, keby boli až na jeseň, ale v parlamente na jesenné predčasné voľby vôľa nie je. Ak by mali byť, mali by byť v júni," dodal.

Gyimesi v prvom rade ani nesúhlasil, aby Matovič podával pred pádom vlády demisiu. Dohadovanie so stranou SaS už vtedy považoval za nesprávne. "Povedal som im, že si idú po facku, ktorú aj dostali. Toto riešenie sa mi vôbec nepozdávalo, a zároveň to bolo v rozpore s rozhodnutím poslaneckého klubu," povedal pre Pravdu.

Igora Matoviča dokonca podľa jeho slov presviedčal, aby ani nešiel do prezidentského paláca, pretože OĽANO nemalo žiadne záruky, že potom SaS podporí Hegerovu vládu. "On sa však rozhodol inak a nakoniec svoju demisiu po podaní ešte stiahol. To už je scestné," dodal. Matovičovo podanie demisie-nedemisie považuje za absolútnu chybu.

Igor Matovič TASR/Jakub Kotian

Predčasné voľby ako jediné riešenie

Strana Hlas-SD sa odmieta podieľať na rekonštrukcii vlády. Peter Pellegrini trvá na predčasných voľbách na začiatku leta a podporuje aj skrátenie volebného obdobia v parlamente zmenou ústavy. Demokratické voľby sú podľa neho jediným riešením. Na prejdenie zmeny Ústavy SR v parlamente je však potrebných až 90 hlasov.

"Odmietam slová Richarda Sulíka, že by teraz mala vzniknúť nejaká nová vláda, ktorá by sa mohla uchádzať o dôveru," uviedol. Povedal aj, že bol prekvapený, že je SaS ako opozičná strana ochotná poskytnúť hlasy pre zrekonštruovanú vládu bez predčasných volieb.

Rovnaký názor zdieľa aj Smer-SD, ktorý spolu s Hlasom vyjadruje potrebu predčasných volieb na začiatku leta. "Sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu," povedal Robert Fico zo Smeru. Vládu Eduarda Hegera hodnotí ako zlú a ohrozuje podľa neho budúcnosť Slovenska.

Za predčasné voľby je aj mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko, ktoré malo v poslednom prieskume agentúry Focus až 12,8 percenta. Hnutie chce vrátiť ľuďom nádej, že politika sa dá robiť inak. "Progresívne Slovensko bude v najbližších voľbách predstavovať modernú, európsku a príčetnú alternatívu," vyhlásil jeho predseda Michal Šimečka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok