Cigániková: Chceme podporiť vznik novej 76, jej súčasťou však nebudeme. Ostávame v opozícii

ta3/Alžbeta Múcsková
25.12.2022 00:00

Vo štvrtok 15. decembra padla vláda. 78 poslancov jej vyhlásilo nedôveru a spory medzi SaS a OĽANO sa dostali do finále. Zdá sa, že opäť našli spoločnú reč v otázkach ďalšieho postupu a sú za rekonštrukciu vlády. Opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD však naďalej trvajú na predčasných voľbách.

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
TASR - Martin Baumann

Rekonštrukcia vlády a nová 76-ka

Po páde vlády sa však rokovania medzi SaS a OĽANO opäť začali podobať tým, ktoré prebiehali pred všetkými konfliktmi. Politici sa dohodli na hlasovaní o schválení štátneho rozpočtu na rok 2023. "Pri rozpočte sme našli spoločnú reč, lebo nás OĽANO konečne vypočulo. Počúvajú nás však až teraz, keď sú v núdzi," uviedla Cigániková.

Dohodli sa aj o plánovanom postupe po páde vlády, teda jej rekonštrukcii a postavení novej "76-ky". "Chceme podporiť vznik novej "76-ky", avšak nebudeme jej súčasťou. Naďalej ostávame v konštruktívnej opozícii," dodala Cigániková. Uviedla aj, že sa môže zdať, že podporujú viaceré koaličné návrhy, než iné opozičné strany, no dôvodom je to, že podporujú tie body, ktoré sa dostali do programu ešte keď boli vo vláde. Samotnú vládu Eduarda Hegera však nepodporujú.

Predčasné voľby by podľa Richarda Sulíka viedli k opätovnému návratu Roberta Fica, a to SaS nechce. K návrhu na zmenu ústavy v parlamente podali pozmeňujúci návrh. Je možné, že ak by prešiel, zahlasujú zaň. Podľa Cigánikovej chcú najprv dať šancu rekonštrukcii vlády alebo úradníckej vláde a predčasné voľby budú zvažovať až keď im neostane iná možnosť.

K názoru SaS a OĽANO sa pripája aj platforma Jána Budaja. Spoločne však nenazbierajú potrebných 76 hlasov, potrebovali by ešte priazeň hnutia Sme rodina, ktoré má v parlamente 17 hlasov. "S touto myšlienkou (predčasných volieb) prišiel Richard Sulík, ktorý povedal, že požaduje predčasné voľby na september. Ja som sa toho chytil a vidím to rovnako," povedal predseda parlamentu Boris Kollár zo Sme rodina.

Boris Kollár TASR/Martin Baumann

"Modlitebný krúžok amatérov"

Názor SaS na OĽANO sa však neobrátil. Naďalej hnutie vníma negatívne. "OĽANO je modlitebný krúžok amatérov. Nemajú fakty, iba vieru a vo vláde sú veľkým sklamaním," uviedla Cigániková. Ak by vo voľbách či už predčasných, alebo v riadnom termíne, dostali dostatok hlasov a mali by opäť vstúpiť do koalície, musela by to byť podľa nej koalícia bez OĽANO.

"To, čo nechali Matoviča napáchať a čo mu tolerujú ohrozuje našu budúcu spoluprácu. Ak by si spravili doma poriadok, nemusela by to za nich upratovať SaS," doplnila.

Podľa posledných prieskumov agentúry Focus však strane SaS klesli preferencie a to na 5,6 percenta. Ako uviedla Cigániková, nezaslúžia si klesanie percent, ale rozumie, prečo sú voliči po celom vývoji situácie rozhorčení. Opätovne sa pokúsia o priazeň voličov. Dúfa, že sa po novom roku bude mať Slovensko lepšie.

OĽANO sa ani po páde vlády nevzdáva. Okrem Igora Matoviča, ktorý sa vo viacerých príspevkoch na sociálnej sieti i v médiách vyjadril, že plánujú opäť vyhrať a vládnuť naďalej, zdieľal na Facebooku svoj názor aj Eduard Heger. "Dnes je nový deň. A za seba vám hovorím, že ja to nevzdám! V blízkom čase vám predstavím víziu, ako vrátiť Slovensku a občanom nádej, že toto je krajina pre dobrý život," napísal cez víkend po páde vlády.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok