Roskozmos po nehode na ISS zvažuje vyslať ku kozmonautom prázdnu loď

ta3 čtk
23.12.2022 13:15

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos zvažuje, že k Medzinárodnej vesmírnej stanici vyšle prázdne plavidlo, ktoré by z obežnej dráhy predčasne vyzdvihlo troch členov posádky. Dôvodom je únik chladiacej kvapaliny z ruskej lode Sojuz z minulého týždňa, napísala agentúra Reuters.

Na ISS prvýkrát odletela čisto súkromná posádka
TASR/AP

Predstavitelia Roskozmosu aj amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedli, že príčinu incidentu stále vyšetrujú. Roskozmos už na začiatku tohto týždňa uviedol, že predbežná kontrola ukázala porušenie vonkajšieho plášťa, v ktorom sa objavila malá trhlina.

Úrady oboch krajín zatiaľ o spôsobe návratu troch členov posádky ISS na Zem definitívne nerozhodli. Podľa Reuters je však možnosť poslať ich domov v netesniacom module nepravdepodobná.

Modulom, u ktorého sa únik objavil, pricestovali v septembri na ISS dvaja ruskí kozmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin spolu s americkým kolegom Frankom Rubiom. V rovnakej kozmickej lodi sa majú vrátiť na Zem v marci, ale Roskosmos aj NASA uviedli, že je možné, že pre nich vyšlú prázdny modul. To by pre trojicu znamenalo návrat o dva až tri týždne skôr.

Dispečeri v Moskve museli kvôli úniku 14. decembra odvolať Prokopjevov a Petelinov výstup do kozmu. Priamy prenos NASA z ISS vtedy ukázal, ako zo zadnej časti kozmickej lode Sojuz do okolitého priestoru tryskajú biele čiastočky pripomínajúce snehové vločky. Únik chladiacej kvapaliny, ktorá slúži na reguláciu teploty v priestore pre posádku, trval niekoľko hodín.

Porucha, ktorú podľa niektorých odborníkov mohol spôsobiť náraz mikrometeoritu, viedla k zvyšovaniu teploty v Sojuze. Tá sa ale teraz stabilizovala pod 30 stupňami Celzia. Loď je funkčná.

Mimo stanice vo štvrtok nakoniec vystúpili Rubio a jeho kolega z NASA Josh Cassada. Počas siedmich hodín a ôsmich minút nainštalovali nový solárny panel, ktorý zvýši schopnosť produkcie elektriny na ISS až o 30 percent, uviedla NASA. Podľa úradu išlo o 257. výstup do vesmíru z ISS ao tretí výstup pre oboch astronautov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok