Barbar Musk? Z jeho firmy na čipy do mozgu sa ozývajú hlasy o zbabraných testoch

ta3/Samuel Drozda
21.12.2022 06:00

Spoločnosť Neuralink, ktorú vlastní Elon Musk, čelí federálnemu vyšetrovaniu. Jej zamestnanci totiž obvinili nového šéfa Twitteru z tlaku na dosiahnutie výsledkov. To však malo viesť k barbarským a zbabraným operáciám na opiciach, ovciach a prasatách, ktoré sa týchto testov zúčastnili. Zomrieť malo až 1500 zvierat.

Zamestnanci Muskovej spoločnosti Neuralink tvrdia, že jeho požiadavky viedli k zbytočným úmrtiam 1 500 zvierat
TASR/AP

Neuralink je zdravotnícka spoločnosť, ktorá sa usiluje vyrobiť mozgové implantáty za účelom liečby ochrnutých ľudí a rôznych neurologických ochorení. K dosiahnutiu tohto výsledku bolo podľa agentúry Reuters od roku 2018 zabitých približne 1500 zvierat, ktoré boli súčasťou testov, píše The Washigton Post. Ministerstvo hospodárstva USA už podľa tamojšieho zákona o dobrých životných podmienkach zvierat začalo vyšetrovať tieto úmrtia.

Otázky k vyšetrovaniu ministerstvo nasmerovalo na Úrad generálneho inšpektora. Hovorkyňa generálneho inšpektora Amy Lowenthalová v odpovedi pre Reuters "nepotvrdila a ani neodmietla existenciu takéhoto vyšetrovania." Jasnú odpoveď nedostal ani denník The Washington Post, a zástupcovia spoločnosti Neuralink na žiadosť o vyjadrenie tiež nereagovali.

Rýchlosť stojí životy

Zamestnanci spoločnosti Neuralink pre Reuters povedali, že Musk vyžadoval, aby vedci a výskumníci urýchlili svoju prácu, čo viedlo k urýchleným experimentom na zvieratách. "Všeobecne jednoducho nepostupujeme dostatočne rýchlo. Privádza ma to do šialenstva!" napísal Musk v emaile, ktorý agentúra získala.

Je bežnou praxou, že spoločnosti zaoberajúce sa lekárskym výskumom vykonávajú testy na zvieratách. Výskumníci sa takto uistia, že testovaná technológia, chemická látka či liek sú dostatočne bezpečné akoby testy robili na ľuďoch. Po takomto výskume sú zvieratá väčšinou utratené, aby ich mohli vedci pitvať. Tento lekársky zákrok im dovoľuje ohodnotiť efekty skúmaných technológií a iných testovaných substancií.

Pokusy sú však prísne regulované federálnym zákonom, a to práve preto, aby sa predišlo neprimeranej bolesti a prehnanému utrpeniu zvierat. Zamestnanci zdravotníckej spoločnosti pre Reuters uviedli, že počet zabitých zvierat bol vysoký práve kvôli ľudským chybám vyvolaným Muskovými požiadavkami a opísali tiež sériu neúspešných testov, pri ktorých zomrelo až 86 prasiat a dve opice.

Začiatkom roka 2022 agentúra Reuters zverejnila email zamestnanca Neuralinku určený pre kolegov. V ňom anonymný výskumník opísal operácie ako "zbabranú prácu." Vo februári skupina za práva zvierat podala na príslušné úrady sťažnosť na Neuralink týkajúcu sa operácií, ktoré viedli k usmrteniu šiestich opíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok