Prečo si domov nosíme vianočné stromčeky? Ich dávna história sa spája s čarodejnicami a duchmi

ta3, TASR, History
24.12.2022 12:00

História vianočného stromčeka, dnes už neodmysliteľného symbolu Vianoc, sa začala písať v nemeckom protestantskom prostredí. Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú totiž z Brém z roku 1570. Pôvodne šlo o stromček alebo väčšiu vetvičku zdobenú ovocím, orieškami, sladkosťami alebo len nejakou symbolickou ozdobou.

Prečo si domov nosíme vianočné stromčeky? Ich dávna história sa spája s čarodejnicami a duchmi
TASR/AP

Vianočné stromčeky po svete

Kanada

Nemeckí osadníci migrovali do Kanady zo Spojených štátov v roku 1700. Priniesli so sebou veľa vecí spojených s Vianocami, ktoré si dnes vážime – adventné kalendáre, perníky, koláčiky – a vianočné stromčeky. Keď nemecký manžel kráľovnej Viktórie, princ Albert, v roku 1848 postavil vianočný stromček na zámku Windsor, vianočný stromček sa stal tradíciou v celom Anglicku, Spojených štátoch a Kanade.

Veľká Británia

Smrek obyčajný je tradičný druh, ktorý sa v Británii používa na zdobenie domov. Smrek obyčajný bol pôvodným druhom na Britských ostrovoch pred poslednou dobou ľadovou a bol tam znova zavlečený pred rokom 1500.

Írsko

Vianočné stromčeky sa kupujú kedykoľvek v decembri a zdobia sa farebnými svetielkami, pozlátkami a guličkami. Niektorí ľudia uprednostňujú anjela na vrchole stromu, iní hviezdu. Dom je zdobený sviečkami a na dverách sú zavesené vence a imelo.

Švédsko

Väčšina ľudí kupuje vianočné stromčeky dlho pred Štedrým večerom. Nie je však bežné, že stromček zoberú do domu a ozdobia ho len pár dní pred Vianocami. Vždyzelené stromy sú zdobené hviezdami, slnečnými lúčmi a snehovými vločkami vyrobenými zo slamy. Medzi ďalšie dekorácie patria farebné drevené zvieratká a slamené ozdoby.

Nórsko

V Nórsku je v súčasnosti trádiciou, že ľudia chodia po vianočné stromčeky priamo do lesa. Vianočný stromček bol do Nórska dovezený z Nemecka až v druhej polovici 19. storočia. Keď príde Štedrý večer, nasleduje zdobenie stromčeka, ktoré zvyčajne robia rodičia za zatvorenými dverami, zatiaľ čo deti s napätím čakajú vonku. Nasleduje nórsky rituál známy ako "obkľúčenie vianočného stromčeka", kde sa všetci spoja rukami, aby vytvorili kruh okolo stromčeka a potom okolo neho chodia a spievajú koledy. Následne sa rozdávajú darčeky.

Ukrajina

Vianoce, ktoré katolíci slávia 25. decembra a pravoslávni kresťania 7. januára, sú najobľúbenejším sviatkom na Ukrajine. Počas vianočného obdobia, ku ktorému patrí aj Nový rok, ľudia zdobia jedle a organizujú večierky.

Španielsko

Obľúbeným vianočným zvykom je hra so šťastím. Kmeň stromu je plný dobrôt a deti udrú do kmeňa a snažia sa vybrať lieskové oriešky, mandle, karamel a iné maškrty.

Taliansko

V Taliansku presepio (jasle alebo jasličky) predstavuje miniatúrnu Svätú rodinu v maštali a je centrom Vianoc pre rodiny. Hostia pred ním kľačia a hudobníci pred ním spievajú. Presepio figúrky sú zvyčajne ručne vyrezávané. Scéna je často usporiadaná v tvare trojuholníka. Poskytuje základňu pyramídovej štruktúry nazývanej ceppo. Je to drevený rám usporiadaný tak, aby vytvoril pyramídu vysokú niekoľko stôp. Rám podporuje niekoľko vrstiev tenkých políc. Je celý zdobený farebným papierom, pozlátenými šiškami a miniatúrnymi farebnými vlajkami. Na zužujúcich sa stranách sú upevnené malé sviečky. Na vrchole trojuholníkových strán je zavesená hviezda alebo malá bábika. Na poličkách nad scénou s jasličkami sú malé darčeky v podobe ovocia, sladkostí a darčekov.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok