Maďarsko musí splniť podmienky. Eurokomisia zatiaľ zablokuje 22 miliárd eur z kohéznych fondov

TA3 ČTK
22.12.2022 22:06

Európska komisia bude blokovať všetkých 22 miliárd eur z kohéznych fondov Európskej únie určených pre Maďarsko, kým maďarská vláda nesplní podmienky súvisiace s nezávislosťou justície, akademickými slobodami, právami LGBTQ+ komunity a azylovým systémom. Oznámila to vo štvrtok podľa agentúry Reuters komisia.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Inštitúcie EÚ už minulý týždeň rozhodli o zmrazení 6,3 miliardy eur z týchto fondov pre Maďarsko, kým vláda premiéra Viktora Orbána nesplní súbor podmienok súvisiacich okrem iného s justíciou a bojom proti korupcii. Suma 22 miliárd eur predstavuje peniaze, ktoré má Maďarsko z kohéznych fondov EÚ dostať v rokoch 2021 až 2027.

Peniaze majú smerovať okrem iného do modernizácie železníc či na pomoc regiónom dotknutým uzatváraním uhoľných elektrární. Rozhodnutie zadržať vyplatenie peňazí bolo urobené preto, že Európska komisia a Budapešť vo štvrtok podpísali dohodu, ktorá stanovuje podrobnosti ohľadom vynakladania peňazí z rozpočtu EÚ a 11 programov spadajúcich pod kohéznu politiku, píše Reuters.

Podľa Európskej komisie Maďarsko nedodržiava Chartu základných práv EÚ a peniaze nemôžu byť vyplatené, kým maďarská vláda dodržiavanie tejto listiny nezaistí. "Budeme s maďarskými úradmi ďalej pracovať na vyriešení tejto situácie," uviedla európska komisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreiraová.

Chartu základných práv EÚ podľa komisie porušuje napríklad maďarský zákon zakazujúci akúkoľvek prezentáciu homosexuality a diel s ňou spojených na školách pre deti do 18 rokov. Maďarská vláda tvrdí, že cieľom tohto zákona je ochrana detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok