Kišš: Pomoc s energiami je príliš intenzívna. Nebude dlhodobo udržateľná, súhlasil Viskupič

ta3/Dominik Pálka
22.12.2022 20:52

Expert strany pre financie a ekonomiku Štefan Kišš (PS) v relácii Téma dňa povedal, že pomoc s energiami "je až príliš intenzívna a štedrá". Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽaNO) tieto vyjadrenia kritizoval. Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) uviedol, že pomoc vo výške osem miliárd eur nebude dlhodobo udržateľná.

tema_dna_82.jpg
TA3

Parlament vo štvrtok schválil štátny rozpočet na budúci rok. Za zákon roka zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov.  Milan Vetrák si myslí, že "víťazom zápasu sú ľudia". "Pokiaľ by nebol schválený rozpočet, tak by nebola schválená ani pomoc pre ľudí," uviedol. Dodal tiež, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) svoje slová o odstúpení dodrží. 

Deficit je vysoký

Viskupič povedal, že výška deficitu je stále veľmi veľká. "Podarilo sa nám však to, že sa zapracovali výdavkové limity. Je to dlhodobá záležitosť, ktorá bude disciplinovať vlády a deficit by mal v dlhodobom hľadisku klesať," vysvetlil. "Reálne sa rozpočet zmenil, a to výrazne. Podarilo sa dosiahnuť dohodu, pretože sa jej Igor Matovič nezúčastňoval," dodal Viskupič.

Štefan Kišš si myslí, že mať rozpočet je lepšie riešenie ako ísť do rozpočtového provizória. "Mne najviac vadí spôsob, akým sme sa k rozpočtu dostali. Parlament pripomína divoký západ," kritizoval spôsob prijatia rozpočtu. Výdavkové limity označil za "kľúčový moment"

"Je to veľmi dobrá správa. Je to kazajka pre nezodpovedného ministra financií, pre zodpovedného je to však opora. Pretože stanovuje rámec, koľko by vláda mala míňať, aby sme ozdravovali verejné financie," uviedol Kišš. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok