V Nemecku bol zatknutý pracovník rozviedky, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko

ta3 čtk
22.12.2022 18:11

V Nemecku bol v stredu zatknutý spolupracovník Spolkovej spravodajskej služby pre podozrenie, že poskytoval informácie Rusku. Mohol sa tým dopustiť vlastizrady. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo. Podľa agentúry Reuters je podozrivým Nemec Carsten L., ktorého pracovisko aj byt prehľadala polícia.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

Carsten L., ktorý je teraz vo väzbe, podľa vyšetrovateľov tento rok jednej z ruských tajných služieb odovzdával informácie získané v zamestnaní a podliehajúce štátnemu tajomstvu.

Kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu BND nechce poskytovať podrobnosti. "V tomto zvláštnom prípade sú veľmi dôležité zdržanlivosť a diskrétnosť," uviedol vo štvrtok šéf zahraničnej rozviedky Bruno Kahl. Akékoľvek verejné vyjadrenie by podľa neho mohlo dať výhodu Rusku, čo je krajina, s "ktorou bezohľadnosťou a ochotou použiť násilie" treba počítať.

Agentúra DPA toto vyjadrenie pripisuje obave z možného nebezpečenstva pre kontakty a informátorov nemeckej zahraničnej rozviedky v Rusku, ktorí mohli byť prezradení podozrivým zo špionáže.

Naposledy sa dvojitého agenta u BND podarilo objaviť v roku 2014. Dva roky potom ho súd v Mníchove poslal na osem rokov do väzenia, predovšetkým za činnosť v prospech americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorej v rokoch 2008 až 2014 odovzdal viac ako 200 dokumentov, z ktorých časť bola prísne tajná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok