Netanjahu oznámil, že dosiahol dohodu o vytvorení novej izraelskej vlády

TA3 ČTK
21.12.2022 23:33

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu krátko pred vypršaním termínu na Twitteri oznámil, že dosiahol dohodu o zostavení novej koaličnej vlády.

Netanjahu oznámil, že dosiahol dohodu o vytvorení novej izraelskej vlády
TASR/AP

Expremiér Netanjahu bol poverený zostavením novej vlády po tom, čo jeho strana Likud zvíťazila v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 1. novembra. Hoci sa Netanjahuovi podarilo zaistiť podporu väčšiny poslancov, rokovania medzi budúcimi koaličnými partnermi prebiehali do poslednej chvíle.

Prvýkrát v histórii Izraela budú súčasťou vlády aj krajne pravicové sily. Presné zloženie musí Netanjahu oznámiť do týždňa. Dohodu o zostavení vlády brzdili nezhody okolo plánovaných reforiem alebo právomocí na okupovanom Západnom brehu Jordánu, píše Reuters.

Agentúra Reuters už skôr napísala, že nadchádzajúca vláda bude zrejme najpravicovejšia v izraelských dejinách, čo najskôr prinúti Netanjahua k diplomatickému balansovaniu medzi členmi koalície a západnými spojencami. 

Stabilná vláda by znamenala koniec búrlivého obdobia, keď Izraelčania šli počas necelých štyroch rokov päťkrát k voľbám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok