Dohodli sa. Víťaz izraelských volieb Likud vytvorí vládnu koalíciu s krajnou pravicou

TA3 ČTK
25.11.2022 07:42

Víťaz izraelských volieb strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua sa v piatok ráno dohodla na podmienkach vládnej koalície s krajne pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dojednali aj rozdelenie kľúčových ministerstiev, čo doteraz vzniku koalície bránilo, uviedol server The Times od Israel. Víťaz izraelských volieb Likud sa dohodol na vládnej koalícii s krajnou pravicou

Dohodli sa. Víťaz izraelských volieb Likud vytvorí vládnu koalíciu s krajnou pravicou
TASR/AP

Ultranacionalista Itamar Ben Gvir z Ocma Jehudit sadne na čele novo vzniknutého rezortu ministra národnej bezpečnosti. Jeho strana vo voľbách kandidovala v rámci aliancie vystupujúcej ako Náboženský sionizmus (RZ).

"Urobili sme dnes večer veľký krok ku koaličnej dohode, k vytvoreniu plne, plne pravicovej vlády," uviedol Ben Gvir vo vyhlásení. Strany zatiaľ podpísali len dodatky k samotnej koaličnej dohode, ide tak o pomalý, ale napriek tomu významný posun smerom k vytvoreniu vládnej koalície. Netanjahu, ktorý je poverený zostavením vlády, naráža na stupňujúce sa a často protichodné požiadavky jednotlivých možných partnerov, píšu The Times od Israel.

Nadchádzajúca vláda bude zrejme najviac pravicová v izraelských dejinách, čo najskôr prinúti Netanjahua k diplomatickému balansovaniu medzi členmi koalície a západnými spojencami, píše agentúra Reuters. 

Ben Gvir bol v roku 2007 odsúdený za rasistické podnecovanie proti Arabom a podporu terorizmu, tiež podnikal aktivity proti komunite LGBT+. Tvrdí, že už nie je zástancom vyhostenia všetkých Palestínčanov, ale iba tých, ktorých považuje za teroristov a zradcov. Ako osadník na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael obsadil počas vojny v roku 1967, sa stavia proti palestínskej štátnosti. V Izraeli sa 1. novembra konali predčasné parlamentné voľby, boli už piate za necelé štyri roky. Odborníci sa obávali, že by opäť mohli skončiť pätom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok