Vo Francúzku nebude počas nasledujúceho víkendu premávať takmer polovica rýchlovlakov

ta3 čtk
21.12.2022 20:41

Vo Francúzsku počas nadchádzajúceho vianočného víkendu kvôli štrajku pracovníkov železníc nepôjde zhruba 40 percent rýchlovlakov TGV. Obmedzenie prevádzky dopadne asi na 200-tisíc cestujúcich, informoval dnes štátny železničný podnik SNCF. Ten tiež sľúbil vyplatiť odškodné vo výške dvojnásobku ceny lístka na zrušené spoje, uviedol denník Le Figaro.

TGV rýchlovlak (wiki)
wiki

Štrajk za rast miezd vyhlásili železniční kontrolóri, zvolali sa cez sociálne siete a obišli tým vlastné odbory. Štrajk kritizuje tak vláda, ako aj SNCF, ktorá uviedla, že za dva roky mzdy kontrolórov vzrástli v priemere o 12 percent.

"Na Vianoce sa neštrajkuje," vyhlásil hovorca francúzskej vlády Olivier Véran vo vysielaní rádia France Inter. "Samozrejme nespochybňujem právo štrajkovať, ani právo zamestnancov protestovať alebo sa mobilizovať, ale vážne je to potrebné práve cez vianočný víkend? Odpoveď znie nie," dodal Véran.

Francúzske dráhy vrátia cestujúcim plné cestovné späť na bankový účet, z ktorého bolo uhradené. Rovnakú čiastku potom ľudia dostanú ešte vo forme poukazu na cestovné. O odškodné môžu cestujúci žiadať aj v prípade, že sa im podarilo si lístok zmeniť na iný spoj, ktorý ešte nebol vypredaný. SNCF prvýkrát vyplatila 200-percentné odškodné vlani v zime, keď boli kvôli štrajku zrušené aj predvianočné spoje, píše Le Monde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok