Rusi opravujú symbol anexie Krymu. Ako veľmi bol Kerčský most poškodený a prečo je dôležitý?

ta3/Soňa Búranová
25.12.2022 06:00

V októbri došlo na moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, k výbuchu. Následne sa jeho časť zrútila. Moskva pripísala zodpovednosť za explóziu ukrajinskej rozviedke, no Kyjev akúkoľvek vinu odmieta. Nové satelitné zábery ukazujú, že poškodené časti Kerčského mosta Rusi postupne opravujú. Práce prišiel osobne skontrolovať aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

Rusi opravujú symbol anexie Krymu. Ako veľmi bol Kerčský most poškodený a prečo je dôležitý?
Profimedia/ČTK/AP

Ako prebiehajú opravy?

Most by mal byť opravený v júli 2023. Aj keď ešte nie je úplne dokončený, vyzerá to tak, že Rusko by opravy malo stihnúť v predstihu. Proces odstraňovania škôd a spustenie opráv začalo krátko po výbuchu 8. októbra.

K miestu vyplávali člny so žeriavmi. Tie odstránili štyri časti cesty, ktoré sa zrútili alebo zlomili. Most bol pripravený na novú výstavbu už koncom októbra. V novembri bolo veľmi nepriaznivé počasie, takže satelitom sa nedarilo anylyzovať, ako prebieha rekonštrukcia. No príspevky na sociálnych sieťach z ruských zdrojov a regionálne správy toho prezradili veľa.

Snímky ukazujú, že vopred pripravené úseky vozovky boli prepravené na poškodené miesto pomocou obrovských plochých transportérov. Prepraviť ich z ruského pobrežia trvalo sedem hodín. Žeriavy umiestnené na stabilných častiach mosta ich potom položili na určené miesta. Nakoniec dostali nové úseky vozovky asfaltový povrch. 

Oprava Krymského mosta Profimedia/ČTK/AP

"Most bol určite opravený oveľa rýchlejšie, než je to pri bežných projektoch civilného inžinierstva zvykom," hovorí doktor Andrew Barr, výskumník v oblasti civilného a stavebného inžinierstva. "Obnova vojenského a politického majetku veci výrazne mení, najmä v krajine vo vojne, preto zdroje prioritne smerovali práve na opravu mosta,“ vysvetlil.

Vladimir Putin most navštívil 5. decembra. Kremeľ zverejnil video, na ktorom Putin jazdí po opravenom úseku v Mercedese a z miesta spolujazdca ho o stave mosta informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Agentúra AFP v tejto súvislosti uviedla, že ruský prezident na Krym zavítal prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin navštívil Kerčský most 5. decembra, prišiel skontrolovať rekonštrukciu Profimedia/ČTK/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok