Putin prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, tvrdia ruské médiá

TA3 ČTK
5.12.2022 15:45

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný ukrajinský polostrov Krym s ruskou pevninou. Informovali o tom ruské médiá. Stavbu pred takmer dvoma mesiacmi poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám.

Putin prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, tvrdia ruské médiá
TASR/AP

Putin cez most prešiel v osobnom vozidle značky Mercedes, ruské úrady predtým informovali o obnovení časti poškodenej vozovky. Na videu zverejnenom ruskými médiami je Putin za volantom osobného automobilu, kde ho z miesta spolujazdca o stave mosta informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin. 

Zo záberov nie je priam jasné, kadiaľ auto ide. Na fotografiách zverejnených v pondelok štátnou agentúrou Sputnik ale Putin zjavne stojí pri Kerčskom moste. Podľa agentúry boli snímky zhotovené neďaleko mesta Kerč, teda na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Agentúra AFP v tejto súvislosti uviedla, že ruský prezident na Krym zavítal prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tento rok vo februári.

Podľa agentúry TASS Putin pri návšteve hovoril aj s opravármi a vládnym činiteľom zodpovedným za opravu mosta. Agentúra Reuters upozornila, že Putin riadil automobil značky Mercedes. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov neskôr podľa agentúry TASS vysvetľoval, prečo sa Putin namiesto nemeckého vozidla nechopil napríklad volantu svojej prezidentskej limuzíny ruskej výroby Aurus. "Také auto bolo jednoducho na mieste," povedal Peskov.

Silná explózia otriasla mostom tento rok 8. októbra. Po výbuchu začalo na železničnej časti mosta horieť niekoľko cisterien a prepadla sa časť cesty. Cestnú premávku na moste kľúčovom pre zásobovanie ruského južného frontu sa po niekoľkohodinovom prerušení čiastočne podarilo obnoviť a neskôr v rovnaký deň bolo ohlásené aj obnovenie železničnej prevádzky.

Moskva následne uviedla, že za útokom stoja ukrajinské tajné služby, Kyjev sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásil. Rusko, ktoré tento rok vo februári na Ukrajinu zaútočilo, však reagovalo rozsiahlymi útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Prvú vlnu vzdušných úderov Moskva spustila 10. októbra, naposledy vyslala nad ukrajinské územie strely a rakety v pondelok.

Most je hlavným kanálom pre zásobovanie anektovaného Krymu, ktorý slúži ako jedna z kľúčových základní pre ruské invázne operácie na Ukrajine. Vzhľadom na hrozby nových ukrajinských útokov na most Putin zdôraznil potrebu vybudovať diaľnicu pozdĺž Azovského mora, ktorá by spojila Krym s juhom Ruska, uviedol podľa agentúry AP Kremeľ. AP vyložila správy o Putinovej prechádzke po Kerčskom moste tak, že sa šéf Kremľa týmto spôsobom pokúsil povzbudiť ruskú morálku. Putin most slávnostne otvoril v roku 2018. Aj vtedy sa po moste prešiel, zasadol ale za volant nákladného vozidla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok