Ako si skutočne užiť vianočné sviatky? Prečítajte si týchto 6 rád a inšpirujte sa nimi

ta3 ČTK
23.12.2022 12:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že sviatky sú stresujúce. Americká psychiatrická asociácia uskutočnila vlani prieskum medzi viac ako 2000 dospelými a z nich až 41 % uviedlo, že u nich v tomto období narastajú obavy. Tento rok 31 % ľudí očakáva, že budú ešte vystresovanejší ako vlani.

Ako si skutočne užiť vianočné sviatky? Prečítajte si týchto 6 rád a inšpirujte sa nimi
Profimedia

Dôvodov je mnoho: spoločenské povinnosti, starosti s darčekmi, napätie v rodine, problémy s cestovaním, finančné obavy – ten zoznam by mohol pokračovať. Denník The New York Times preto požiadal odborníkov, aby dali dohromady zoznam odporúčaní, ako sa počas Vianoc vyhnúť prehnanému stresu.

1. Nastavte si hranice

Toto ročné obdobie môže byť také hektické, až sa zdá, že preťaženie je nevyhnutné. Ale pokiaľ si naložíte ešte ďalšie povinnosti a vyvolá to u vás chuť kričať, možno by bolo vhodné nastaviť si hranice, hovorí terapeutka Nedra Gloverová Tawwabová. Najprv si určite, čo je dôležité, hovorí. Pozrite sa na záväzky vo svojom kalendári a rozhodnite sa, koľko času a energie ste ochotní venovať každému z nich, radí psychologička Afton Kapuscinská. Akonáhle máte priority porovnané, musíte sa naučiť hovoriť nie.

2. Vyhýbajte sa napätým debatám v rodine

Pre niektorých z nás je rodinné napätie samostatnou sviatočnou tradíciou. Sociológ Karl Pillemer preto navrhuje niekoľko pravidiel. Pripomeňte si, že rodinné stretnutia nie sú príležitosťou na to, aby ste niekoho naprávali, hovorí Pillemer. Je lákavé zabrúsiť do zložitých alebo osobných tém, ale vyhnite sa tomu, aby ste sviatočné jedlo využili na presviedčanie rodičov, aby sa lepšie starali o svoje zdravie. Pokiaľ ide o vypäté politické diskusie, položte si otázku: Je nejaká šanca zmeniť postoje a myslenie? Ak je odpoveď záporná, nezapájajte sa, dodáva sociológ.

Ak vás vášnivá debata alebo stresujúca rodinná situácia zláka, skúste "prijať stratégiu nedostatočnej reakcie", povedal. Namiesto okamžitej odpovede sledujte, čo vaši blízki robia a ako sa cítite. Môžete si predstaviť, že ste výskumník, ktorý sleduje vývoj interakcií vašej rodiny, skôr než niekto zapletený do drámy. Podľa Pillemera je tiež dôležité dopriať si fyzický odstup.

3. Stanovte si výdavkové limity

Ekonomické starosti spôsobili, že tohtoročné sviatky sú pre niektoré obzvlášť stresujúce. Napriek tomu je možné prežiť zmysluplný a nezabudnuteľný december. Finančný kouč Rick Kahler navrhuje, aby ste si urobili čas a zamysleli sa nad tým, čo si môžete reálne dovoliť. Akonáhle budete mať rozpočet, prediskutujte so svojimi blízkymi, čo si v tomto období najviac ceníte, a stanovte si priority výdavkov na tieto veci, povedala sociálna pracovníčka Judith Gruberová.

Tajný Santa je osvedčeným spôsobom, ako znížiť náklady na darčeky - ale jednou z možností je aj darovať ľuďom zážitky namiesto predmetov. Medzi lacné nápady patrí usporiadanie zimnej túry, naplánovanie výletu do múzea v deň, keď sú voľné vstupenky, pitie horúcej čokolády a korčuľovanie alebo večierok s pečením sušienok či hraním hier.

Opulentná sviatočná hostina môže pre hostiteľa predstavovať obzvlášť veľkú finančnú záťaž, pretože je v nej často zahrnutých mnoho tradícií. Aby ste obmedzili náklady bez toho, aby ste ju museli zrušiť, finančný poradca navrhuje, aby každý z hostí priniesol nejaké jedlo.

4. Nerozbite si režim, zostavte si rozvrh

Prázdniny môžu v niektorých deťoch vyvolať to najhoršie. Ale v skutočnosti to nie je ich vina, hovorí sociálna pracovníčka Carla Naumburgová. "Ich rozvrh a rutina sa rozpadajú," dodala. Niektorí rodičia tento odklon od stereotypu vítajú, a to je v poriadku. Pokiaľ sa však vaše dieťa stáva divokým a vás to stresuje, nastavte hranice. Možno vaše deti potrebujú dodržiavať skorý čas na spanie – dokonca aj u babičky. Možno potrebujú ísť každý deň von a vybiť si trochu energie bez ohľadu na to, čo má zvyšok rodiny v pláne. Naumburgová odporúča, aby ste deťom zostavili rozvrh, aj keď niektoré dni sú vyhradené na poflakovanie.

5. Obmedzte sociálne siete

Počas sviatkov je veľký tlak na to, aby sme boli spoločensky aktívni. Kvôli týmto očakávaniam sa môžete cítiť smutne, najmä ak sú vaše sociálne siete plné večierkov, na ktoré ste neboli pozvaní, alebo ľudí, ktorí zrejme využili sviatočnú atmosféru tak, ako vy nemôžete. Obmedziť používanie sociálnych sietí je jedným zo zrejmých riešení. Ale aj vďačnosť môže byť účinným liekom na prázdninový strach z toho, že niečo premeškáte, hovorí psychologička Jaime Kurtzová, ktorá uskutočnila rozsiahly výskum schopnosti vedome si všímať pozitívne zážitky.

6. Majte pozitívne očakávania

Venujte nejaký čas úvahám o veciach, ktoré očakávate, odporúča Kurtzová. Spýtajte sa sami seba: Na čo a na aké tradície sa teším? Výskumy ukazujú, že pozitívne očakávania vám môžu pomôcť zlepšiť náladu a zmierniť stres. Môžete sa ale tiež s niekým porozprávať o tom, na čo sa tešíte, pokiaľ vám to príde prirodzenejšie. Počas sviatkov sa snažte vychutnať si toto obdobie. Pomaly a zámerne odhryzte svoje obľúbené jedlá, aby ste si všímali ich chuť a textúru. Zastavte sa a oceňte útulnosť svojho domova. Stačí päť sekúnd a v pokoji si uvedomíte, čo prežívate, dodáva psychologička.

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok