V Anglicku a Walese štrajkujú pracovníci záchrannej služby. Žiadajú vyššie platy

ta3 ČTK
21.12.2022 11:09

V Anglicku a Walese štrajkujú pre spory o platy desiatky tisíc pracovníkov záchrannej služby, vrátane záchranárov a operátorov. Dopady ich protestu sa líšia podľa regiónov, vedúci predstavitelia NHS, britského štátneho zdravotníctva, ale varovali, že je ohrozená bezpečnosť pacientov. Sanitky vyrážajú iba k prípadom, keď ide niekomu o život, k menej závažným nie, informujú britské médiá.

V Anglicku a Walese štrajkujú pracovníci záchrannej služby. Žiadajú vyššie platy
Victoria Jones/PA via AP

V Anglicku je na pomoc povolaných zhruba 750 príslušníkov ozbrojených síl, niektorí vozia pacientov s menej naliehavými stavmi do nemocnice a z nemocnice. Štrajku sa zúčastňujú členovia odborov Unison, Unite a GMB, ktorí požadujú zvýšiť platy nad úroveň inflácie. To ale vláda odmieta. Minister zdravotníctva Steve Barclay odborárov obvinil, že sa vedome rozhodli škodiť pacientom.

Riaditeľ NHS England Stephen Powis povedal, že verejnosť by mala dbať na zvýšenú opatrnosť. "Neopíjajte sa tak, aby ste nakoniec nemuseli zbytočne navštíviť pohotovosť," povedal. Reakčná doba záchrannej služby je už teraz dvakrát dlhšia ako pred dvoma rokmi a pracoviská pohotovosti sa stretávajú s obrovskou záťažou.

V Anglicku osem z desiatich hlavných záchranných služieb vyhlásilo kritický stav. Úradníci ministerstva zdravotníctva preto ľuďom odporúčajú, aby sa vyhýbali napríklad kontaktným športom aj zbytočným cestám autom. V Severnom Írsku a Škótsku sa žiadne štrajky nekonajú a štrajky sa nechystajú ani vo východnom Anglicku a na ostrove Wight.

"Teraz vieme, že pohotovostné plány NHS nepokryjú všetky volania na linku 999. Odbory záchranárov sa vedome rozhodli spôsobiť pacientom ujmu," povedal serveru britského denníka The Daily Telegraph minister Barclay. Tajomníčka odborového zväzu GMB Rachel Harrisonová jeho slová považuje za urážku zdravotníkov. Členovia odborov boli podľa nej donútení konať a rozhodnutie začať štrajkovať neprijali ľahko, povedala vo vysielaní BBC Breakfast.

Harrisonová už skôr uviedla, že personál záchranky je unavený z toho, že kvôli oneskoreniu pri odovzdávaní pacientov na pohotovostný príjem trávi celý deň pred nemocnicou s pacientom. Často podľa nej nevedia, či budú pacienti ešte nažive, keď k nim po výjazde dorazia. "Na tieto problémy upozorňujeme už roky, ale sme ignorovaní," dodala.

Konfederácia NHS v liste premiérovi Rishimu Sunakovi uviedla, že medzi vedúcimi pracovníkmi NHS teraz panujú hlboké obavy z miery poškodenia a rizika, ktoré by mohlo nastať pre pacientov. Konfederácia zastupuje štátne zdravotnícke systémy v Anglicku, Walese a Severnom Írsku.

"Toto by vedúci predstavitelia NHS nikdy nepovedali s pokojným srdcom," uvádza sa v liste, "ale mnohí nám teraz hovoria, že nemôžu zaručiť bezpečnosť pacientov," píše sa ďalej. List podpísala aj organizácia NHS Providers, ktorá zastupuje nemocničné trusty, psychiatrickú starostlivosť a záchrannú službu.

Miera inflácie v Británii v októbri presiahla 11 percent a bola najvyššia od roku 1981. Za november už síce bola nižšia, podľa analytikov ale nemožno očakávať, že platové požiadavky zamestnancov tým zmiznú. Vláda zamestnancom záchrannej služby vlani zvýšila platy v priemere o tri percentá a tento rok v júli jej komisia pre platy odporučila zvýšenie o ďalších 1400 libier za rok.

Platy zamestnancov záchranky sa v základnom pásme pohybujú zhruba od 25.600 libier do 31.500 libier za rok, tí skúsenejší si zarobia takmer 40-tisíc libier za rok. Po rokoch praxe a kariérnom postupe sa ročný plat môže vyšplhať až nad 75-tisíc libier.

Protestná akcia zamestnancov záchrannej služby nasleduje po dvoch dňoch štrajkov zdravotných sestier, ktoré sa konali minulý týždeň vo štvrtok a tento týždeň v utorok, a to aj kvôli nespokojnosti s platmi. Tohtoročný december je podľa BBC tiež jedným z najrušnejších mesiacov, keď ľudia v Británii navštevovali oddelenie úrazovej starostlivosti a pohotovosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok