Zdravotné sestry v Británii vstupujú do štrajku, žiadajú lepšie platové podmienky

TA3 TASR
20.12.2022 07:21

V Anglicku, Walese a Severnom Írsku v utorok opäť štrajkujú za vyššie platy tisíce zdravotných sestier. Odbory okrem zvýšenia životných nákladov poukazujú aj na nedostatok personálu, čo sťažuje pracovné podmienky. Pokiaľ s nimi vláda nebude vyjednávať, chcú v štrajku pokračovať aj v januári, informuje spravodajský server BBC. Sestry štrajkovali už minulý týždeň, prerušiť prácu sa teraz chystajú aj zamestnanci niektorých vládnych úradov.

Zdravotné sestry v Británii vstupujú do štrajku, žiadajú lepšie platové podmienky
TASR/AP

Zdravotnícke zariadenia poskytujú neodkladnú starostlivosť a sanitky sú extrémne vyťažené. Londýnska záchranná služba napríklad v tejto súvislosti uviedla, že bude prednostne pomáhať "najchorejším a najvážnejšie zraneným pacientom". Zároveň vyzvala verejnosť, aby ľudia jazdili do nemocníc sami, pokiaľ nie sú v ohrození života a majú možnosť sa tam bezpečne dopraviť. Pacientom sa tiež odporúča, aby sa dostavili na dohodnuté termíny, pokiaľ ich nikto zo zdravotníkov nekontaktoval.

Odborový zväz zdravotníckeho personálu Royal College of Nursing (RCN) žiadal pre zdravotné sestry zvýšenie platov o 19 percent. Tvrdil, že pokiaľ vláda zvýši platy pod hranicu inflácie, ktorá bola v novembri okolo 11 percent, zhorší sa kvalita poskytovanej starostlivosti. RCN dal vláde 48 hodín od konca dnešného štrajku na to, aby reagovala. V opačnom prípade chce oznámiť termíny ďalších štrajkov.

Námestník ministra zdravotníctva Will Quince ale rokovania o platoch začať nechce. Obhajuje sa tým, že vláda už v plnom rozsahu akceptovala odporúčania nezávislého orgánu pre kontrolu miezd. "Sme otvorení rokovať s odbormi o čomkoľvek, čo sa týka pracovných podmienok. Čo ale nemôžeme urobiť, je znovuotvoriť otázku platového ohodnotenia," povedal Sky News.

Súčasný štrajk vyvíja dodatočný tlak na britské zdravotníctvo, ktoré sa už teraz stretáva s nedostatkom personálu a nevybavenými záležitosťami spôsobenými pandémiou choroby covid-19, píše Reuters.

V stredu sa v Anglicku a Walese chystajú štrajkovať zamestnanci záchrannej služby. Quince vyjadril obavy, aby nebola narušená jej prevádzka. "Ak ľudia plánujú nejakú riskantnú činnosť, dôrazne by som ich vyzval, aby to nerobili," povedal.

Armáda je kvôli plánovanému štrajku v pohotovosti. Podľa spravodajského webu televízie Sky News nebudú vojaci riadiť sanitky s urgentnými prípadmi, ale očakáva sa, že budú pomáhať s menej závažnými prípadmi. Odbory a záchranári teraz stále rokujú o tom, na ktoré prípady sa štrajk vzťahovať nebude. Vychádzať má k pacientom ohrozeným na živote, napríklad k prípadom srdcového zlyhania, píše Sky News.

Súčasné oneskorenia sanitiek sú spôsobené predovšetkým nedostatkom lôžok v nemocniciach a znamenajú, že pracovníci záchrannej služby musia často dlho čakať, kým môžu pacienta vyložiť a vyraziť k ďalším. Nedostatok lôžok v nemocniciach je často pripočítaný tomu, že sa pre pacientov, ktorí sú nemocnice pripravení prepustiť, ťažko hľadá následná starostlivosť, píše denník The Guardian.

"Naši členovia sú unavení z toho, že chodia každý deň do práce av niektorých prípadoch trávia celú smenu v sanitke pred oddelením urgentného príjmu s rovnakým pacientom," povedala v utorok zákonodarcom Rachel Harrisonová, tajomníčka odborového zväzu GMB. Boli podľa nej aj prípady, keď sa zdravotníci vracali na druhý deň k sanitke, kde bol stále rovnaký pacient.

"S odbormi som sa úplne jasne dohodol, že život ohrozujúce a núdzové situácie musia byť pokryté v rámci minimálnych záruk úrovne služieb a toto očakávanie zopakujeme aj neskôr," povedal Quince BBC.

Premiér Rishi Sunak zápasí s vlnou štrajkov po celej Veľkej Británii, pretože odbory nielen vo verejnom sektore reagujú na stúpajúce životné náklady a požadujú zvyšovanie platov. Najväčšiu výzvu pre Sunaka pritom podľa denníka Financial Times predstavujú práve štrajky v zdravotníctve. Prieskumy mienky pritom naznačujú, že verejnosť štrajkujúca podporuje. Vláda uviedla, že v budúcom roku chce zaviesť novú protistávkovú legislatívu, ktorá by mohla zahŕňať zákaz štrajkov v kľúčových odvetviach, píše Reuters.

Sestry už v Británii štrajkovali minulý týždeň vo štvrtok. Bol to prvý taký protest, ktorý sa konal celoštátne za 106 rokov existencie ich odborovej organizácie. RCN a vláda ale zatiaľ zhodu nenašli. Šéfka RCN Pat Cullenová povedala, že pokiaľ vláda nezmení prístup, nebudú mať zdravotné sestry inú možnosť ako znovu štrajkovať v januári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok