Svetová banka schválila nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote vyše 600 miliónov dolárov

ta3 TASR
21.12.2022 10:36

Svetová banka v utorok oznámila, že schválila nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 610 miliónov dolárov, ktoré sú určené na zabezpečenie chodu základných služieb a podporu zdravotnej starostlivosti počas prebiehajúcej vojny.

Rusko opäť útočí. Odesu zasiahla raketa, výbuchy hlásili v Kyjeve a Dnipre
TASR/AP (ilu)

Nový balík pomoci bol schválený v čase, keď ruská invázia "má naďalej ničivé ekonomické a humanitárne dôsledky", uviedol vo vyhlásení prezident Svetovej banky David Malpass. Vojna podľa neho zasiahla zdravotnícky sektor, kritickú energetickú infraštruktúru i dopravné siete.

Päťsto miliónov dolárov má prostredníctvom pôžičky pomôcť s nákladmi súvisiacimi s prídavkami na deti a rodiny, platmi štátnych zamestnancov, ako aj s platbami za energie, spresňuje AFP. "Zachovanie týchto dôležitých verejných služieb je nevyhnutné na obmedzenie úbytku ľudského kapitálu a obnovu krajiny a jej ekonomiky po vojne," uviedla Svetová banka.

Zvyšné finančné prostriedky idú na projekt zameraný na posilnenie primárnej zdravotnej starostlivosti a pokrytie zvyšujúceho sa dopytu po službách spojených s duševným zdravím a rehabilitáciou. Svetová banka pripomenula, že do začiatku decembra bolo na Ukrajine zničených alebo poškodených 5,5 percenta štátnych zariadení poskytujúcich zdravotnú starostlivosť. Od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roka iniciovala Svetová banka pomoc Ukrajine vo výške 18 miliárd dolárov, z čoho vyplatených bolo 15 miliárd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok