Predsedníčka Európskeho parlamentu vyzvala Muska, aby vypovedal pred poslancami v Bruseli

ta3 ČTK
20.12.2022 10:39

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová v liste vyzvala amerického miliardára Elona Muska, aby v Bruseli vypovedal pred európskymi poslancami. Informovala o tom agentúra AFP. Musk nemá právnu povinnosť sa výzve podriadiť a zatiaľ na ňu verejne nereagoval.

Predsedníčka Európskeho parlamentu vyzvala Muska, aby vypovedal pred poslancami v Bruseli
TASR/AP

Musk, ktorý je teraz druhým najbohatším človekom na svete, je majiteľom spoločnosti a rovnomennej sociálnej siete Twitter, automobilky Tesla, technologickej firmy SpaceX a ďalších. Európska komisia ho pre jeho jednanie po kúpe Twitteru varovala, že môže čeliť "sankciám" pre ohrozovanie slobody médií.

Na twitteri po akvizícii Twitteru Musk urobil niekoľko kontroverzných krokov: obnovil účet bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi aj iným, ktorí mali účty pozastavené kvôli porušovaniu pravidiel platformy, pozastavil účty niekoľkým novinárom aj iným ľuďom, ktorí odkazovali na twitterový účet ElonJet informujúci o polohe Muskova súkromného tryska. alebo upustil od politiky boja proti dezinformáciám súvisiacim so šírením ochorenia covid-19.

V pondelok Musk na twitteri spustil anketu, v ktorej nechal používateľa rozhodovať, či má zostať v pozícii výkonného riaditeľa Twitteru. Hlasovalo 17,5 milióna ľudí a 57,5 percenta sa vyslovilo za Muskovo odstúpenie z čela firmy. Musk podobným spôsobom nechal užívateľa hlasovať o odblokovaní Trumpovho účtu aj ďalších otázkach. "Ako sa hovorí, dávajte si pozor na to, čo si prajete, mohlo by sa vám to splniť," napísal Musk nedlho po začatí ankety.

Musk sľúbil, že sa výsledkom ankety podriadi. Zatiaľ nie je jasné, kto by ho v pozícii nahradil, ak by z čela firmy skutočne odstúpil.

Muskovo jednanie na čele Twitteru dnes kritizoval v rozhovore s denníkom Financial Times aj zakladateľ technologickej firmy Microsoft Bill Gates. Muskova náhodnosť v jednaní podľa neho zhoršuje digitálnu polarizáciu v spoločnosti. Gates tak odpovedal na otázku, či je riešenie problému rozdelenia spoločnosti na internete otázkou ľudského úsudku, alebo výzvou pre programátorov internetových platforiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok