Návrat Fica by bola veľká prehra, myslí si Budaj. Vysvetlil, prečo odchádza od Matoviča

ta3/Soňa Búranová, PB
19.12.2022 21:21

Pád vlády zrejme nič nevyriešil, naopak, politickú situáciu len viac zamotal. Parlament totiž nemá riadny legislatívny nástroj na to, aby si skrátil volebné obdobie. 90 hlasov na zmenu Ústavy SR sa bude hľadať len veľmi ťažko. Nezmení to ani liberálna platforma Jána Budaja, ktorý síce opúšťa Igora Matoviča, ale predčasné voľby nechce. Viac povedal v relácii ta3 Téma dňa.

20221219_tema_dna_2.jpg
TA3

Budaj potvrdil, že aj napriek tomu, že Občiansko-demokratická platforma opúšťa OĽANO, naďalej podporuje Hegerovu vládu. "Odísť do opozície v dnešnej konštalácii znamená ísť proti vízii volieb 2020, ktoré OĽANO vyhralo. Bolo to výrazné víťazstvo. Zdalo sa, že šanca, že na Slovensku bude právny štát, je na dosah. No séria kríz odhalila aj slabú pripravenosť štátu, aj vnútornú krízu politických strán," hovorí šéf envirorezortu. 

Budaj sa Hegera pýtal, či má zostať ministrom životného prostredia. "Potvrdil mi, nech zostanem. Uvidím, či sa táto otázka ešte otvorí. Ja som, samozrejme, pripravený odísť," vysvetlil. 

Aký je podiel OĽANO na páde vláde?

"Podiel nikdy nemá iba jeden aktér. Ale je pravda, že nie Igor Matovič vyháňal Sulíka a žiadal jeho odchod, ale pán Sulík žiadal odchod predsedu OĽANO a víťaza volieb 2020, aby už nebol ďalej ministrom. No ja to nechcem hodnotiť. Moja opcia je, aby sa tieto konflikty ukončili," tvrdí Budaj. 

Kritizuje "ficovskú opozíciu", ktorá vraj počas víkendu stihla povedať, že "chce zrušiť špeciálnu prokuratúru a že ani jeden náboj už nesmie ísť na Ukrajinu". Hovorí, že spochybnila zahranično-politickú líniu SR a boj s korupciou. Podľa neho si už teraz vieme predstaviť, čo chce robiť. "Slovensko by najradšej mnohí z nich videli v nejakej podobe ako Bielorusko alebo ako Maďarsko. Územnú celistvosť máme dovtedy, kým sme pevnou súčasťou Západu," dodáva.

"Všetci aktéri však majú podiel viny. Dopustili v demokratickom tábore takú krízu, aká tu ešte nebola. Ako chcú spolupracovať v budúcnosti?" pýta sa Budaj. Pripomína, že naša politická scéna je veľmi čitateľná. "Sú tam pohrobkovia dvoch totalít a potom rozhádaní demokrati. Toto je celý príbeh. Už 20 rokov všetky pravicové vlády skončili predčasnými voľbami," upozornil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok