Nemecko nám zrejme dodá ďalší systém protivzdušnej obrany. Posilní východ Slovenska

ta3 TASR
19.12.2022 17:45

Nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot by mali zostať na Slovensku minimálne do konca roka 2023. Na spoločnej tlačovej konferencii to v pondelok potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a šéfka nemeckého rezortu obrany Christine Lambrechtová. Nemecko má Slovensku poskytnúť aj nový systém protivzdušnej obrany, posilniť má východné Slovensko. Má ísť o systém krátkeho dosahu určený na ochranu konkrétnych miest.

Patriot
TASR/AP

"Ide o systém krátkeho dosahu, ktorý je určený na ochranu konkrétnych miest," načrtol minister. Viac informácií zatiaľ neposkytol. Ministri zároveň potvrdili, že dva nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot by mali na Slovensku zostať minimálne do konca roka 2023.

"Zhodli sme sa, že v prípade, ak ich nemecká strana bude musieť stiahnuť z dôvodu servisovania a prác, ktoré sú potrebné na tých systémoch, budú buď nahradené inou aliančnou krajinou s jej systémami, ktoré sú totožné alebo kompatibilné so systémom Patriot, alebo budeme aj s nemeckou stranou hľadať riešenie, možno nejaký iný systém nahradí Patriot," načrtol Naď.

Slovenský minister tiež potvrdil ďalšie opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany, a to nielen za pomoci spojencov, ale aj národnými rozhodnutiami, ktoré majú smerovať k akvizícii vlastných systémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok