Katar odmieta obvinenia, že je zapojený do korupčnej kauzy europarlamentu. Postoj Belgicka ho pohoršil

ta3 čtk
18.12.2022 13:05

Katar dôrazne odmietol obvinenia spájajúce jeho vládu s korupčnou kauzou v Európskom parlamente a vyjadril hlboké znepokojenie nad tým, že sa ho belgická vláda nepokúsila kontaktovať, aby si zistila fakty. Kauza podľa vyhlásenia tejto blízkovýchodnej krajiny bude mať negatívne dopady na bezpečnostnú spoluprácu aj rokovania o globálnej energetickej bezpečnosti, píše agentúra Reuters.

Korupčný škandál otriasa Európskym parlamentom už viac ako týždeň. Niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov EP čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Medzi osobami, ktoré zadržala belgická polícia, je aj teraz už bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová.

Europoslanci vo štvrtok kvôli kauze drvivou väčšinou schválili rezolúciu, v ktorej volajú po dočasnom obmedzení stykov so zástupcami Kataru a pozastavení všetkých legislatívnych činností, ktoré s ním súvisia.

Katar v nedeľu vo vyhlásení svojho zástupcu pri EÚ kritizoval. Posťažoval sa, že táto trojmiliónová krajina bola kritizovaná a napádaná. Obmedzenie dialógu a spolupráce predtým, ako skončilo vyšetrovanie, bude podľa neho mať negatívne dopady.

Pritom práve Katar je jednou z krajín, kde sa teraz dvadsaťsedmička kvôli ruskej invázii na Ukrajinu snaží hľadať alternatívy k dodávkam ruských fosílnych palív. Na krajinu sa upiera pozornosť aj kvôli usporiadaniu majstrovstiev sveta vo futbale. Katar bol v súvislosti s tým široko kritizovaný kvôli prístupu k zahraničným robotníkom alebo nedostatočným právam žien a homosexuálov v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok