Európski politici sa vyjadrili ku korupčnej kauze. Je to rana pre demokraciu, uviedla Metsolaová

ta3 čtk
15.12.2022 10:52

Ako ranu pre demokraciu vo štvrtok odsúdila kauzu údajnej korupcie v Európskom parlamente jeho predsedníčka Roberta Metsolaová. Po dôraznej reakcii volala pred začiatkom summitu Európskej únie talianska premiérka Giorgia Meloniová. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že EÚ musí najprv poznať všetky relevantné fakty a zistiť informácie o všetkých osobách zapojených do vyšetrovania belgickej polície.

Európski politici sa vyjadrili ku korupčnej kauze. Je to rana pre demokraciu, uviedla Metsolaová
TASR/AP

Európskym parlamentom od piatku otriasa korupčný škandál. Niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov EP čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Medzi osobami, ktoré v piatok zadržala belgická polícia je aj teraz už bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová. Ona a ďalší ľudia sú obvinení zo zločinného zoskupenia, korupcie či prania špinavých peňazí.

Je to "rana pre demokraciu" a pre "všetko, na čom sme mnoho rokov pracovali", uviedla vo štvrtok Metsolaová. Šéfka EP zdôraznila, že kauza nebude zametená pod koberec. "Vybudovať dôveru trvá roky, ale stačí okamih, aby padla. Urobím spolu so svojimi kolegami všetko pre to, aby sme obnovili pozíciu parlamentu ako domu demokracie... a inštitúcie, ktorá je transparentná a nie je na predaj zahraničným aktérom," povedala Metsolaová pred začatím summite.

Na škandál okolo Európskeho parlamentu a Kataru sa pri príchode na summit novinári pýtali aj Meloniovci, ktorá volala po dôraznej reakcii na "znepokojivý" vývoj. Podľa nej je v stávke dôveryhodnosť členských krajín a celej EÚ. 

Europoslanci v utorok výraznou väčšinou odvolali svoju grécku kolegyňu Kailiovú z funkcie podpredsedníčky EP. Kailiová, ktorú belgickí vyšetrovatelia podozrievajú z korupcie, naďalej zostáva europoslankyňou. Grécka politička zostáva vo väzbe, úrady vo vlasti jej aj jej rodine zmrazili majetok. Katar obvinenia odmieta.

Právnik Kailiovej uviedol, že sa europoslankyňa považuje za nevinnú. Europoslanci majú podobne ako iní zákonodarcovia imunitu týkajúcu sa zadržania a súdneho stíhania. Výnimkou je však prípad, keď je podozrivý pristihnutý priamo pri čine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok