Ukrajinský ľud na čele s prezidentom Zelenským získal Cenu Karola Veľkého

ta3 TASR
16.12.2022 18:21

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obyvatelia Ukrajiny získali v piatok jedno z najprestížnejších európskych ocenení – Cenu Karola Veľkého, ktorá sa udeľuje za úsilie smerujúce k posilneniu jednoty Európy. Informujeme podľa správy z agentúry AP.

Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme, povedal Zelenskyj
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Volodymyr Zelenskyj a Ukrajinci dostali Cenu Karola Veľkého preto, že ich pokračujúci boj proti ruskej agresii nie je len bojom za samotnú Ukrajinu, "ale aj za Európu a európske hodnoty," uvádza sa v zdôvodnení výboru, ktorý vyberá laureátov ocenenia. Ukrajinci a Zelenskyj svojím odhodlaním brániť vlasť podľa členov výboru dokázali, že Ukrajina je plnohodnotnou súčasťou Európy.

Medzinárodnú Cenu Karola Veľkého každoročne od roku 1950 udeľuje západonemecké mesto Aachen. Na zozname laureátov sú mnohé verejne známe osobnosti a politici vrátane priekopníkov európskej integrácie Konrada Adenauera, Roberta Schumana a Jeana Moneta, a tiež Václava Havla, Billa Clintona, Angely Merkelovej, Emmanuela Macrona či pápežov Jána Pavla II. a Františka.

Vlani cenu pomenovanú po franskom kráľovi a rímskom cisárovi Karolovi Veľkom (768 – 814) udelili trom bieloruským opozičným líderkám: Sviatlane Cichanovskej, Maryji Kalesnikavovej a Veranike Capkalovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok