Angelina Jolieová končí ako zvláštna vyslankyňa OSN pre utečencov

ta3 čtk
16.12.2022 20:05

Americká herečka Angelina Jolieová opúšťa svoju pozíciu zvláštnej vyslankyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Jolieová to oznámila v spoločnom vyhlásení s OSN. Jolieová, ktorá sa za 21 rokov vo funkcii zúčastnila viac ako 60 misií v teréne, uviedla, že humanitárnou aktivistkou zostane.

Angelina Jolieová končí ako zvláštna vyslankyňa OSN pre utečencov
TASR/AP

„Budem naďalej robiť všetko, čo bude v mojich silách, aby som pomohla utečencom aj ďalším vysídleným ľuďom. Po 20 rokoch práce v štruktúrach OSN mám pocit, že je načase, aby som pracovala inak. Chcem pracovať priamo s utečencami a miestnymi organizáciami a počúvať ich návrhy na riešenie," oznámila Jolieová v spoločnom vyhlásení s OSN. Dodala, že je "vďačná za možnosť pracovať s toľkými vynikajúcimi a oddanými pracovníkmi UNHCR".

OSN prichádza o svoju najslávnejšiu osobnosť v náročnom čase, píše denník The New York Times. Humanitárna odnož OSN v auguste uviedla, že organizácia kvôli vojne na Ukrajine, ktorá odviedla pozornosť od iných svetových problémov, zápasí s rekordným nedostatkom peňazí v súvislosti s inými konfliktami na Blízkom východe, v Afrike i Ázii.

"Kvôli spôsobu, akým OSN vznikla, sa teraz prikláňa na stranu záujmov najmocnejších národov a ich hlasom na úkor tých, ktorí konflikty a prenasledovaním trpia najviac," napísala Jolieová v eseji pre časopis Time v júni a pokračovala: "Po desaťročia OSN fungovala prostredníctvom svojich medzinárodných organizácií. Naopak dosť pozornosti a podpory sa nedostalo miestnym skupinám a dobrovoľníkom," uviedla Jolieová.

OSN v júni odhadla, že vysídlených je vo svete rekordných 100 miliónov ľudí, z toho polovica detí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy kvôli vojnám, klimatickej zmene a prírodným katastrofám. Každé šieste dieťa žije v oblasti zasiahnutej konfliktom, uviedla v správe OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok