V Nemecku prasklo najväčšie cylindrické akvárium na svete. PETA chce pre nedbanlivosť podať žalobu

ta3 TASR ČTK
16.12.2022 09:20

V polyfunkčnej budove DomAquarée v nemeckom Berlíne prasklo v piatok skoro ráno veľkoobjemové akvárium. Voda z neho zaplavila aj ulice v centre mesta, oznámila hovorkyňa berlínskej polície, informuje agentúra DPA. Primátorka Berlína Franziska Giffeyová situáciu na mieste popísala ako "naozajstné cunami".

Berlínska primátorka Giffeyová na mieste povedala, že je nutné vyšetriť, ako sa niečo také mohlo stať. Bolo podľa nej obrovským šťastím, že akvárium prasklo skoro ráno, keď pri ňom ešte neboli návštevníci.

To, že by akvárium mohlo prasknúť kvôli oslabenému materiálu, potvrdila agentúre DPA Iris Sprangerová. "Vyšetrovanie príčin nie je samozrejme ešte na konci, prvé náznaky ale ukazujú na oslabenie materiálu," povedala. Akvárium bolo súčasťou expozície podvodného sveta nazvanej Sealife. Iné akvária a nádrže, ktoré sa v komplexe nachádzajú, poškodené nie sú, hasiči ich ale skontrolujú.

Ryby, ktoré v nádrži žili, uhynuli. Peta, organizácia zasadzujúca sa za práva zvierat, chce kvôli tomu podať trestné oznámenie. "Evidentne tu bolo nedbalo zaobchádzané so životmi približne 1500 rýb," povedal hovorca organizácie. Zničenie akvária označil za "obrovskú, človekom spôsobenú tragédiu". Akvárium by podľa neho už nemalo byť obnovované.

V hoteli, ktorý sa v budove nachádza, bolo okolo 05.45 h počuť veľmi hlasný zvuk. Následne na sa na ulicu zrútili časti fasády budovy DomAquarée. "Akvárium je poškodené, uniká z neho voda. Situácia v tejto chvíli nie je jasná," uviedla miestna hasičská služba na sociálnej sieti Twitter. Zároveň dodala, že na miesto bolo vyslaných 100 hasičov.

DomAquarée sa nachádza na Ulici Karla Liebknechta – hlavnej dopravnej tepne v centre Berlína. Po incidente ju museli uzavrieť. Centrum pre dopravné informácie na Twitteri uviedlo, že na ceste sa nachádza "extrémne veľa vody". V budove DomAquarée sa nachádza akvárium s morskými živočíchmi a takzvaný AquaDom, ktorý praskol. Ide o veľkoobjemové  akvárium, v ktorom sa nachádzalo asi 1500 druhov tropických rýb a bolo populárnou turistickou atrakciou.

Podľa webovej stránky budovy DomAquarée bol AquaDom "najväčším voľne stojacim cylindrickým akváriom na svete". Podľa agentúry DPA obsahovalo až milión litrov slanej vody a v roku 2020 bolo zmodernizované.

Voda spustošila okolie

Úplne zničená hala hotela a spustošené okolie, tak vyzerajú následky deštrukcie obrieho akvária, z ktorého unikol milión litrov slanej vody. Škody pripomínajú výbuch trhaviny, útoku však podľa polície zatiaľ nič nenasvedčuje. Prečo akvárium prasklo, jasné zatiaľ nie je, vylúčená nie je ani únava materiálu. Pre stovky hostí hotela, v ktorom akvárium bolo, incident znamenal nútené vysťahovanie.

Vyzeralo to ako po explózii

"Počula som obrovskú ranu a dlhý burácavý zvuk," popísala v rozhovore s ČTK turistka z Francúzska, ktorá sa predstavila ako Rosalie. Rana ju prebudila a čo presne sa stalo, zistila až neskôr. To sa tiež od personálu hotela dozvedela, že izba musí opustiť. "Zbalili sme sa narýchlo," povedala. Z hotela Rosaliu, jej priateľa a ďalších hostí vyprevádzali hasiči. "Všetko bolo zničené, vyzeralo to ako po explózii, všade ale bolo mokro," uviedla. Rosalii sa podarilo odísť so svojimi vecami, niektorí hostia na tom ale boli horšie. Záchranári z hotela počas dopoludnia vyvádzali aj turistov, ktorí šli bez kufrov a niesli si len pár vecí v ruke.

Tí, ktorí boli v čase skazy akvária mimo hotela, sa dovnútra dostali až neskôr aj v sprievode hasičov. Na miesto tiež prišli záchranári s pátracími psami, aby sa uistili, že pod troskami nie sú žiadni zavalení ľudia. Nikoho ale nenašli. Na miesto tiež vyšli odborníci, aby preverili statiku budovy. Hovorca berlínskej polície novinárom pred hotelom povedal, že ľahké zranenia utrpeli dvaja ľudia.

Zázemie evakuovaní v mrazivom ráne našli neďaleko hotela, kam berlínsky dopravný podnik BVG spoločne s hasiči pristavil autobusy. Hostia tu taktiež čakali na odchod do náhradného ubytovania. O tom, aký ničivý únik vody z akvária bol, svedčí spustošené okolie hotela. Prúd pri vstupe do hotela zmietol veľké a ťažké kvetináče s rastlinami a kríkmi, zničil dopravné značky a zvalil aj reklamný pútač. Vchod zablokovali trosky nábytku a ďalšieho vybavenia, všade tiež ležali črepy. Oveľa horšie podľa svedkov vyzerala hala, kde akvárium stálo. Svedkovia tiež vypovedali, že všade sú mŕtve ryby. Tých v akváriu podľa prevádzkovateľa žilo okolo 1500.

Voda z akvária sa dostala nielen na ulicu, ale aj do podzemných garáží komplexu. Zaplavené podzemné poschodia bolo vidieť z ulice pri vjazde do garáží, ktorý polícia zaistila páskou a strážila. Polícia uzavrela aj ulicu Karla Liebknechta, na ktorú voda vytiekla, a celé okolie hotela vrátane obchodov. Naopak ekonomická fakulta Humboldtovej univerzity, ktorá s hotelom susedí, zostala otvorená a škola pokračovala v bežnej výučbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok