Nemecko bude regulovať cenu plynu a tepla pre domácnosti aj veľké podniky

ta3 ČTK
15.12.2022 13:15

Nemecký parlament vo štvrtok schválil reguláciu cien zemného plynu a diaľkového vykurovania pre domácnosti, firmy a veľké priemyselné podniky. Opatrenie, ktorého financovanie poskytol Nemecký fond vo výške až 200 miliárd eur, potrvá od januára 2023 do konca apríla 2024.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

Štát bude domácnostiam dotovať spotrebu až 80 percent podľa ich priemeru z minulého roka a veľkým firmám 70 percent. Teraz poslanci hlasujú o regulácii cien elektriny, výsledok bude známy popoludní. Na svoje si prídu aj tí, ktorí spaľujú peletami, vykurovacím olejom alebo skvapalneným plynom, no na konkrétnej podobe sa ešte musí dohodnúť federálna vláda a regióny.

Domácnosti a malé a stredné podniky dostanú od dodávateľov 80 percent minuloročnej priemernej ročnej spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov alebo 9,50 centov za kilowatthodinu. Priemyselní odberatelia budú mať nárok na 70 percent svojej doterajšej spotreby zemného plynu a tepla za sedem centov alebo 7,50 centov za kilowatthodinu.

Stropy navrhla vláde odborná komisia kancelára Olafa Scholza. Rozdielnu reguláciu pre domácnosti a veľkých odberateľov vysvetlila tým, že ceny pre domácnosti zahŕňajú všetky poplatky, ktoré naopak nie sú zahrnuté v cene pre priemysel. Veľké podniky tak k dotovanej cene budú doplácať tieto poplatky.

Komisia pôvodne navrhovala reguláciu cien pre priemysel od januára do budúceho roka a pre domácnosti od marca. S dávkami pre domácnosť sa však spolkové krajiny pokúsili začať už v januári, s čím napokon súhlasila aj Scholzova vláda. Štvrtkové schválené opatrenie, hoci je začiatok vyplácania dotácií stanovený na marec, zároveň naznačuje aj spätné vyplácanie regulovaných cien od januára. Pre domácnosti to znamená, že nižšie ceny budú vidieť vo vyúčtovaniach od marca, kedy sa bude brať do úvahy aj januárová a februárová dotácia.

Regulované ceny sú druhým krokom v balíku vládnych odvodov. Jeho prvou časťou je úhrada decembrových záloh na plyn a teplo na diaľku, ktoré štát prevzal pre domácnosti a menšie podniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok