Namiesto EÚ Blízky východ či Afrika. Rusko plánuje preorientovať vývoz energií k novým partnerom

ta3 ČTK
15.12.2022 16:14

Rusko chce preorientovať vývoz svojich energetických surovín na perspektívnejších partnerov, ako je Európska únia, a to na rýchlo rastúce trhy v Ázii, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike a v Afrike, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v prejave vysielanom televíziou. Rusko zápasí s dopadmi západných sankcií, ktoré majú Moskvu prinútiť k ukončeniu vojny proti Ukrajine.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

"Európska únia v podstate ďalej spotrebúva naše tovary a služby, ale zadržiava toky mieriace opačným smerom. Tak nevyvážená situácia nemôže pokračovať večne. Čo máme robiť? Budeme hľadať iných, perspektívnejších partnerov v aktívne rastúcich regiónoch svetovej ekonomiky. To je Ázia , Blízky východ, Latinská Amerika, Afrika. Práve na trhy spriatelených krajín preorientujeme dodávky ruských energetických zdrojov," zdôraznil šéf štátu počas rokovaní svojej rady pre strategický rozvoj a národné projekty.

Zavedením sankcií sa západné krajiny snažili zatlačiť Rusko na perifériu svetového rozvoja. Ale Rusko sa nikdy nenechá izolovať, naopak bude rozširovať spoluprácu so všetkými, ktorí o to majú záujem, citovala agentúra Reuters šéfa Kremľa.

Podľa agentúry TASS Putin uviedol, že za deväť mesiacov tohto roku vývoz ruskej ropy do partnerských štátov vzrástol skoro o štvrtinu. A bez ohľadu na sankcie dodávky základných komodít z Ruska do krajín EÚ vzrástli o 50 percent. Celkovo ruský vývoz vzrástol o 42 percent a obchodný prebytok sa zvýšil v ruský prospech na 138 miliárd dolárov, dodal ruský prezident.

Putin podľa denníka Kommersant očakáva, že ruský hrubý domáci produkt tento rok klesne asi o 2,5 percenta a deficit štátneho rozpočtu v budúcom roku bude predstavovať približne dve percentá HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok