EÚ a NATO zverejnia dokument so sľubom podpory Ukrajine, píše Politico

ta3 čtk
15.12.2022 10:15

EÚ a NATO sa chystajú zverejniť dokument, v ktorom okrem iného vyzvú Rusko na zastavenie vojny a na stiahnutie vojsk z Ukrajiny. Hoci text dokumentu nie je nijako prelomový, jeho zverejnenie je pokladané za významný diplomatický úspech vzhľadom na to, že práce na ňom trvali dlhšie ako rok, informoval web Politico, ktorý získal prístup k častiam poslednej verzie vyhlásenia.

Maďarsko ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO zrejme 7. decembra
TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom napísala, že prišiel čas, aby obe inštitúcie vydali nové, tretie spoločné vyhlásenie, ktoré ich partnerstvo posunie ďalej. Na vyhlásení diplomati z kancelárie predsedu Európskej rady Charlesa Michela, Európskej komisie a NATO pracovali viac ako rok a zdržanie podľa nich zapríčinili spory medzi Tureckom a Cyprom.

Okrem vyjadrenia plnej podpory Kyjevu a uznania jeho práva na obranu aj "určenie vlastného osudu" by dokument mal uviesť, že "ruská brutálna vojna zhoršila svetovú potravinovú a energetickú krízu, čím sa dotkla miliárd ľudí po celom svete".

Vo vzťahu k Číne inštitúcie uvedú, že "žijeme v čase rastúceho strategického súťaženia" a "rastúca asertivita Číny predstavuje výzvy, ktorým musíme čeliť". Politico poznamenalo, že Nemecko sa usilovalo o oddelenie časti dokumentu týkajúcej sa Číny od tej ruskej.

EÚ a NATO by spoločné vyhlásenie mohli vydať už v pondelok alebo utorok, je však možné, že sa do cesty postavia iné plány na koniec roka a zverejnenie bude odsunuté až na začiatok roku 2023, píše Politico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok