Hegerova vláda padla. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 78 poslancov

ta3 tasr
15.12.2022 11:28

Poslanci Národnej rady SR vyslovili nedôveru vládnemu kabinetu Eduarda Hegera. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 78 poslancov. Udalosti sme sledovali online.

21:35 ONLINE o hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

21:20 Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok odvolá vládu Eduarda Hegera. Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. 

20:24 Eduard Heger a Boris Kollár dorazili do Grasalkovičovho paláca, aby sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou dohodli na ďalšom ústavnom postupe po vyslovení nedôvery vláde.



19:50 Mimoparlamentná strana Spolu odmieta za novej politickej situácie úvahy o rekonštrukcii vlády. Presadzuje hľadanie širšieho politického konsenzu na realizáciu predčasných volieb, ideálne na jeseň 2023. Strana to uviedla na sociálnej sieti.

19:28 Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace. V reakcii na vyslovenie nedôvery to povedal premiér Eduard Heger. "Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády," povedal Heger na tlačovej konferencii. 

19:26 Igor Matovič povedal, že má dôkazy o korupcii Richarda Sulíka a zverejní ich počas predvolebnej kampane.

19:26 Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Život-Národná strana a nezaradený poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti. 

19:16 Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka považuje pád vlády za smutný deň pre slovenskú demokraciu. "Všetci sme verili, že voľby v roku 2020 prinesú zmenu. Dnešný deň bol však vyvrcholením a v niečom aj symbolom zmarených nádejí. Slovensko teraz potrebuje dohodu na predčasných voľbách," uviedol.

19:15 KDH berie výsledok hlasovania o nedôvere vláde ako vyústenie dlhodobej politickej nestability na Slovensku a prirodzené vyvrcholenie dlhodobého trápenia sa vlády. 

19:12 Nezaradení poslanci z Hlasu-SD sa nebudú podieľať na žiadnej novej "sedemdesiatšestke", teda novej koalícii, ktorá by mohla vzniknúť z aktuálnych parlamentných poslancov. Trvá na predčasných voľbách a deklaruje podporu zmene Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini 

19:10 Mimoparlamentná SNS považuje pád vlády za najkrajší vianočný darček. Opozícia by sa mala v parlamente dohodnúť na čo najskoršom termíne predčasných volieb. 

19:05 Strana Smer-SD víta vyslovenie nedôvery vláde. Podľa predsedu strany Roberta Fica nie je iné riešenie, ako ísť do rýchlych predčasných parlamentných volieb. "Pokiaľ budú dohodnuté veci okolo predčasných volieb, ideálny termín je máj, začiatok júna, tak sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu," skonštatoval Fico. 

18:53 Mimoparlamentná strana Aliancia vyzýva kompetentných, aby našli najoptimálnejšie a najrýchlejšie riešenie pre vypísanie predčasných parlamentných volieb. 

18:51 Po páde vlády sú aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka a tretím sú predčasné voľby. Vyhlásil to líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády. Vie si predstaviť, že umožnia vznik novej vlády. Do vládneho kabinetu však podľa Sulíka SaS vstúpiť nechce. Hlavné slovo podľa neho bude mať teraz prezidentka Zuzana Čaputová.

18:50 Hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec potvrdil, že Igor Matovič vytrhol podpísanú demisiu Kancelárie prezidenta SR Metodovi Špačekovi z rúk.

18:48 Zlá a neschopná vláda padla. Je to najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný darček. Uviedol to na sociálnej sieti nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini. 

18:44 Predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Informoval o tom médiá. 

18:30 Poslanci vyslovili nedôveru vláde Eduarda Hegera.

18:27 Richard Sulík vyhlásil, že Igor Matovič podpísal u prezidentky demisiu. Následne si to však rozmyslel.

18:25 Poslanci hnutia OĽANO pred hlasovaním opúšťajú plénum Národnej rady SR.

17:43 Predseda NR SR Boris Kollár zvolal grémium. Hlasovanie sa tak opäť posúva.

17:32 Za pád vlády bude hlasovať aj Patrick Linhart, ktorý oznámil odchod z klubu Sme rodina. "Po hodine strávenej u premiéra Eduarda Hegera ma, bohužiaľ, nepresvedčil. Dozvedel som sa, že nebude dostatok finančných prostriedkov na podporu a vývoj aplikácie Potravinový semafor, teda, aj keby teraz odstúpil Igor Matovič a Roman Mikulec, hlasujem za pád vlády," uviedol Linhart.

17:19 Poslanci Národnej rady SR nebudú rokovať o novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami ešte pred hlasovaním o osude vlády. Vo štvrtok podvečer odmietli procedurálny návrh, ktorý predložil predseda parlamentu Boris Kollár.

17:14 Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil 20-minútovú prestávku na rokovanie poslaneckých klubov. Urobil tak na žiadosť predsedu klubu OĽANO Michala Šipoša. Hlasovanie by sa tak malo uskutočniť zhruba o 17.35 hod.

17:09 "Ľudia nám dali dôveru a zodpovednosť za krajinu. Mrzí ma, že osobné animozity, politické obchody a boje prestreli červený koberec zlu," napísala na sociálnej sieti Veronika Remišová.

16:56 Priamy prenos z hlasovania o vyslovení nedôvere vláde budeme v Štúdiu ta3 sledovať s politológom Samuelom Abrahámom. Prenos budeme vysielať aj na našom Facebooku.

16:32 Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol to novinárom vo štvrtok v Národnej rade SR.

16:16 Strana SaS neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdí, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou," uviedol v stanovisku šéf SaS Richard Sulík.

SaS hovorí o polročnom chaose a neprijateľnom štýle vládnutia. "Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy," dodal šéf SaS. 

16:06 SaS zrušila tlačovú besedu, na ktorej sa mala vyjadriť k ponuke Igora Matoviča. Bola naplánovaná na 16.00 h.

16:04 Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

"Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD," podotkol Taraba. 

14:36 O 15.00 bude podľa informácií denníka SME rokovať poslanecký klub SaS o tom, či príjmu podmienky ministra financií Igora Matoviča.

14:21 Ponuka na demisiu ministra financií Igora Matoviča, inými slovami rekonštrukcia vlády, teraz už nie je riešením. Uviedol to bývalý minister životného prostredia a predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos.

14:13 Deklarované odstúpenie Igora Matoviča z funkcie nestačí, lebo na to, aby poslanci nehlasovali o páde vlády, musia stiahnuť predkladatelia svoj návrh, povedal politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave pre denník Pravda

14:07 "Verím, že SaS férovú ponuku príjme. Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi," napísal Igor Matovič na sociálnej sieti.

13:42 SaS sa k ponuke Igora Matoviča vyjadrí na tlačovej konferencii okolo 16:00 hod, povedal hovorca strany Ondrej Šprlák. 

13:32 Heger opustil rokovanie so Sulíkom a politikmi SaS. V byte ešte zostali lídri SaS, ktorí plánujú zorganizovať tlačovú konferenciu. Heger vraj odišiel zo stretnutia cez garáž, aby sa vyhol novinárom. 

13:19 Na rokovanie Hegera a Sulíka prišla aj Jana Bittó Cigániková. Poslanecký klub SaS bude následne zasadať. 

13:12 Liberáli v OĽaNO vrážajú nôž do chrbta nielen vláde, ale aj všetkým voličom, napísal György Gyimesi na sociálnej sieti.

13:09 Na rokovanie dorazili aj Mária Kolíková a Branislav Gröhling z SaS. Krátko na to prišla aj Anna Zemanová. Stretnutie budú komentovať až na neskoršej tlačovej konferencii. 

13:02 Vláda môže pokračovať. Ak je o ňu nefalšovaný záujem, uviedol bývalý poradca premiéra Ivan Štulajter pre Denník N.

12:59 Sulík momentálne rokuje s premiérom Hegerom. Stretnutia sa zúčastnil aj minister životného prostredia Ján Budaj. Rokovanie sa koná sa v budove vedľa ministerstva financií, kde má Sulík byt. 

12:55 Podľa informácií Pravdy by mohol byť Matovičovým nástupcom súčasný štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. 

12:43 Minister obrany Jaroslav Naď v rádiu Expres vyhlásil, že ak sa so SaS nedohodnú, jedinou alternatívou budú predčasné voľby. „Podmienky z našej strany nie sú nesplniteľné,“ povedal Naď. 

12:36 "Kolegovia zo strany SaS, toto je dobrá ponuka, práve teraz je šanca na dohodu vo Vašich rukách, prosím, neopakujte rovnaké chyby a využite ju,“ napísal Juraj Šeliga na sociálnej sieti.

12:04 Podľa informácií Denníka N OĽaNO oznámilo Sulíkovi aj prípadného nástupcu Igora Matoviča.

11:36 Premiér Eduard Heger sa má o 12.00 stretnúť s lídrom strany SaS Richardom Sulíkom.

Vyjadrenie Igora Matoviča k aktuálnej politickej situácii

Kolegovia z SaS pred celým Slovenskom po voľbách sľúbili bezhraničnú lojalitu a vernosť demokratickým voličom. Po odchode z koalície zase sľúbili byť konštruktívnou opozíciou. To, čo sa deje, dnes vidíte sami. Dnes o 17. hodine rozhodnú o osude koalície hlasy skorumpovanej mafie, voči ktorej sme svojho času spolu bojovali. Rozhodnú hlasy ľudí, ktorých sami nazývajú fašistami. A úplne rozhodujúci hlas bude patriť človeku, ktorému sa z noci do rána obrátilo záhadne svedomie.

Slovensko nevyhnutne potrebuje pokoj. Toto konanie však prináša rozvrat. Povalenie vlády v tomto čase spôsobí totálny chaos a neschválený štátny rozpočet strádanie ľudí a mimoriadne ekonomické škody pre štát. Do politiky som vstúpil s dvoma hlavnými cieľmi - odstaviť skorumpovaných politikov od moci a takto zachránené financie dať do rúk najmä rodinám s deťmi. Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku. Preto ponúkam SaS moju demisiu.

Moja ponuka platí, ak klub SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe, čím ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier.
      Prosím o pochopenie najmä mojich voličov. Toto nie je zrada, len ďalšia časť nášho spoločného zápasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok