FOTO: Ronaldo neuspel, Messi má ešte šancu. V Katare sa lúči najsilnejšia generácia histórie

ta3/Milan Špak
18.12.2022 00:00

Katar jeden po druhom opúšťajú velikáni futbalového sveta. Pre mnohých z nich išlo o poslednú príležitosť zapísať sa do histórie. Lúčia sa s pódiom majstrovstiev sveta, ktoré im tak dlho patrilo.

FOTO: Ronaldo neuspel, Messi má ešte šancu. V Katare sa lúči najsilnejšia generácia histórie
AP Photo/Petr David Josek

Novodobá dlhovekosť

A predsa, stále sú tu a v stredobode pozornosti. Vďaka rýchlej profesionalizácii futbalu, obrovským skokom v športovej vede, kondícii a výžive boli schopní prežiť na vrchole hry oveľa dlhšie, než si ich predchodcovia dokázali predstaviť.

Pelé, prvá globálna futbalová superhviezda, bol výnimkou. Vo veku necelých 18 rokov vletel ako kométa na scénu majstrovstiev sveta vo Švédsku 1958 a bol lídrom brazílskeho národného tímu až po svoj posledný šampionát v roku 1970. Len málo ďalších však v tom čase vydržalo na vrchole celú dekádu.

Medzi vrcholom kariéry Zinedina Zidana, ktorým boli dva góly vo finále MS roku 1998, a jeho odchodom do dôchodku po turnaji v roku 2006 uplynulo osem rokov. Diego Maradona bol v roku 1984 považovaný za najlepšieho hráča na svete, ale o sedem rokov neskôr s ním Neapol rozviazal zmluvu a prepustil ho. Maradona mal vtedy len 31 rokov.

Na druhej strane, Cristiano Ronaldo sa upísal Manchestru United v roku 2003, teda skôr, ako existoval Facebook. Prvýkrát sa stal jedným z trojice finalistov v ankete Zlatá lopta v roku 2007 a vo finálovej trojke figuroval dokonca ešte aj v roku 2019. Medzitým ocenenie päťkrát získal. Klesal podstatne pomalším tempom.

Zlatý vek

Táto dlhovekosť ponúka čiastočné vysvetlenie slávy súčasnej skupiny hviezd, ale nie úplné. Toto je prvá generácia hráčov, ktorí strávili celú svoju kariéru v zlatom veku futbalu. Hra sa v ňom pretransformovala z najpopulárnejšieho športu na svete na to, čo historik David Goldblatt nazval "najväčším kultúrnym fenoménom, aký kedy svet poznal". Ide o obdobie poháňané popularitou Premier League či Ligy majstrov a stúpajúcim dopytom po televíznych právach.

Kluby sa zmenili na symboly najvyššieho postavenia, o ktoré bojujú oligarchovia, šejkovia či dokonca celé štáty. Hráči, ktorí boli v mnohých prípadoch hnacou silou tohto rastu, sa stali najznámejšími ľuďmi na planéte.

Tieto majstrovstvá sveta, tak ako každé iné, poslúžili aj na rozvoj budúcnosti futbalu. Jude Bellingham z Anglicka, Gavi a Pedri zo Španielska či Argentínčan Enzo Fernández využili tento turnaj ako odrazový mostík na to, aby si upevnili svoje miesto po boku Kyliana Mbappého či Erlinga Haalanda ako nastupujúcich superhviezd. Žiadny z týchto hráčov ešte nedovŕšil vek 24 rokov. Najbližšie má k tomu Mbappé, ktorý oslávi narodeniny dva dni po skončení šampionátu.

Príchod novej skupiny hráčov však neznamená, že tá stará hovorí definitívne zbohom. Hoci je to pre ňu posledný "mundial", stále plánuje žiariť vo svojich klubových pôsobiskách. Premier League sa opäť začína 26. decembra a zvyšok európskych domácich súťaží bude čoskoro nasledovať. Liga majstrov pokračuje vo februári. Messi, Lewandowski, Benzema či Modrič budú pri tom. Ešte stále môžu získať viac titulov, viac trofejí a slávy.

Katar však znamená začiatok konca. Šampionát sa hrá v tých najhonosnejších arénach, v končinách, kde nie je žiadna suma peňazí privysoká. Je zrejme trefné, že práve na tomto mieste naposledy svetovému fóru zamáva tá najslávnejšia futbalová generácia v histórii.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok