ROZHOVOR: Keď Matoviča chytí ošiaľ, je ochotný rozbiť všetko, hovorí Bugár pred hlasovaním o vláde

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
14.12.2022 21:04

Čas s vnučkou by za politiku nevymenil. Nezlákal ho ani nový projekt Mikuláša Dzurindu. Bývalý šéf strany Most-Híd Béla Bugár hovorí, že kabinet Eduarda Hegera využíva 48 hodín pred hlasovaním o vyslovení nedôvery na hľadanie poslancov, ktorí "by boli ochotní za niečo nepovaliť vládu". Ako vníma odchod Martina Borguľu z klubu Sme rodina a či by odchod Igora Matoviča pomohol vláde prežiť, sme sa pýtali v rozhovore.

ROZHOVOR: Keď Matoviča chytí ošiaľ, je ochotný rozbiť všetko, hovorí Bugár pred hlasovaním o vláde
ta3

Iniciatíva SaS tak trochu pripomína udalosti okolo pádu vlády Ivety Radičovej. Odpustia voliči Richardovi Sulíkovi ďalšie položenie vlády?

Už to nie je o ďalšom položení vlády. Urobil chybu hneď na začiatku. Povedal - jednu vládu som povalil, druhú už nebudem. Nemôžete to povedať, a hlavne nie ten, kto pozná Matoviča. To bola snáď jeho najväčšia chyba. Potom prišli ďalšie chyby. Keď vystúpim z koalície, tak musím vedieť, čo chcem. V tom momente, keď viem, že to nedokážem takýmto spôsobom docieliť, tak musím tlačiť na predčasné voľby. Neurobil ani jedno, ani druhé.

Problémy vlád - či už za druhej Dzurindovej, alebo za Radičovej - nevznikali z nevraživosti medzi koaličnými stranami a poslancami. Pri páde druhej Dzurindovej vlády vznikli pre to, že KDH chcelo silou-mocou pretlačiť výhradu svedomia, SDKÚ to nebolo ochotné dať ani do národnej rady na prerokovanie. V prípade vlády Ivety Radičovej to bolo trošku iné, lebo tam len kvôli rozšíreniu eurovalu došlo k tomu, že padla vláda. Nikdy nepadali vlády pre to, že by jeden útočil na druhého a koaličné strany sa začali navzájom vydierať, obviňovať a nenávidieť.

"Žijem normálny život"

Správa sa SaS po odchode do opozície ako skutočná opozičná strana?

Je to ani ryba, ani rak. Vidieť to dokonca na prieskumoch verejnej mienky, ako padajú. Ak by boli opozičnou stranou, nemuseli by niektoré veci, ktoré chce opozícia podporiť, ale minimálne vládne. K vládnym návrhom mohli povedať, už nie sme vo vláde, nepodporíme ich. A vtedy by napríklad vynútili predčasné voľby.

Cez víkend vystúpil na sneme strany SPOLU Mikuláš Dzurinda, potvrdil, že sa spolupodieľajú na novom projekte. Vás neoslovil na spoluprácu?

Ale áno. Boli rôzne rozhovory aj so mnou a nielen ohľadom tohto projektu. Povedal som, a viackrát som to už aj potvrdil, že mi stačilo 30 rokov. Teraz konečne žijem normálny život. Som zodpovedný za seba, za rodinu, nie za politickú stranu. Mám 20-mesačnú vnučku. To je obrovská radosť. Aj teraz sa ponáhľam domov ju postrážiť.

Čo ma na tom sneme prekvapilo je, že strane, ktorá má v prieskumoch „0,00 %“ (poz. red. SPOLU dosiahla v decembri 2022 podľa prieskumu Focusu 0,7 %), má jedného poslanca, príde na snem premiér Heger. No asi prečo? Nemusíme dvakrát teda použiť mozgové závity. Chcel zabezpečiť, aby aspoň tento poslanec, pán Kollár (pozn. red. Miroslav Kollár) nehlasoval za pád vlády. Nedá sa to nazvať korupcia, ale minimálne líškanie.

Ako na vás pôsobí projekt, ktorý avizoval Mikuláš Dzurinda?

Vždy je najdôležitejšie to, kto bude lídrom. Musí byť dostatočne silný, zásadový, musí sa prihovárať ľuďom tak, aby to pochopili, aby mu aj verili. To je najdôležitejšie. Potom treba pozbierať okolo seba ľudí, ktorí by boli ochotní pracovať. Pamätáte si napríklad Novú väčšinu pána Lipšica (pozn. red. Daniela Lipšica) ? Obrovské množstvo mladých ľudí. Povedal som si, že to vyzerá dobre. Kto z nich však pracoval? Nestačí, keď máte jedného aktívneho lídra, ak nemá okolo seba tím, ktorý nielenže jemu pripravuje podklady, ale je viditeľný, robí, v regiónoch si ho každý identifikuje, že je to predstaviteľ tej alebo onej strany.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok